Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako zbalit stan do batohu

Diskusná téma Ako zbalit stan do batohu

Chystame sa na 8 dnovy trek na Faerske ostrovy a potrebujeme sa co najekonomickejsie zbalit. Nemame zatial skusenosti s takymto typom balenia, preto hladame rady. Berieme si 2 batohy, jeden ma 45l a druhy 70l este nemame kupeny (uvazujeme nad husky samont ale mozete poradit aj nieco ine, cenovo dostupne). Budeme si balit dve karimatky, dva spacaky, jeden stan (falcon2), varic, esus, teple oblecenie a bezne drobnosti. Musime si v batohoch nechat aj volne miesto na potraviny. Kam so stanom? Skusali sme ho pripnut zvonku o batoh ale je obrovsky! a zavadzia nam. Problem bude aj, ak nam zacne prsat. Ked budu o batoh pripnute veci, nenatiahneme nam plastenku. Ako to robite vy? Mozeme napr rozdelit plachtu a tycky (tie sa pripnu o batoh) a plachta by sa nejako zmotala a dala dnu do batohu, napr do spodnej komory? Spacak nad nu? Ale takto zaberieme polovicu 70l batohu, nie? Plachta aj ked je zmotana ma dost velky objem. A karimatku zvonku? Ako je to s vecami pripnutymi popruhmi o batoh, nevyvliekaju sa pocas pochodu? Kazda rada bude dobra, dakujem :)

PaliT

Niečo v tej vašej matematike nesedí, lebo objem zbaleného stanu je cca. 10 litrov. Je to síce na dvojmiestny stan pomerne dosť, ale stále je to len 1/7 väčšieho batoha.
Ak už uvažujete nad zavesením na batoh, tak zásadne uviazať len zhora, prípadne ho zasunúť medzi vrchnák a telo batoha. To by mal byť z pohľadu objemu najefektívnejší spôsob.

Jonathan.sk

Boro, rýchlo si daj panáka, nieže ťa šľak trafí! :)))

Boro

Ježišmarjá, ja už naozaj asi ničomu nerozumiem. A ako si máte čistiť nos, to je vám jasné ?????

Remy

Presne tak. Lubo to napisal spravne. Vlastna skusenost na nezaplatenie.
Jednoducho ste si zrejme kupili nevhodne vybavenie. Je rozdiel chodit na tury a mat polovicu veci v aute a sakra rozdiel mat vsetko vratane jedla napr. na tyzden v batohu na chrbte.

Najprv kupite stan, ktory ma pre dvoch nadstandardnu velkost a vahu skoro 4 kila a potom rozmyslate, ze ho neviete zbalit do batoha?
Bud to tam narvete, alebo nie. Ak aj nieco zvonku pripnete rozumne, nepadne do. Kup 10 metrov tenkej snury a priviazes tam toho dost. Tazke veci vyssie a cim blizsie chrbtu. Predstav si nosica v Tatrach.
Plastenka sa da za par € dokupit aj na 100 l. batoh.
Kazdopadne niest to bude riadny ocistec.

A k batohu:
Urcite by som 20-30 € prihodil a kupil napr. Lowe Alpine. Na pandaoutdoor.sk su nejake za cca 120 €, kazdopadne to chce vyskusat so zatazou.

Lubo

Vlastna skusenost je na nezaplatenie.
Zistis, co vsetko z (povedzme) 25kg urcite nepotrebujes, pripadne zistis, co je fakt dobra vec si vziat. Kazdy ma ine preferencie, iny prah vnimavosti na nepohodlie sposobene roznymi faktormi.

Kazdopadne, treba dobre zvolit taktiku v skupine, napriklad: Stan sa vacsinou da rozdelit na tropiko, vnutorny stan, koliky a tycky. Este na kopu pridas varic, esus a spolocne jedlo. Rozdelis rovnym dielom podla hmotnosti a kto ma mensi batoh zoberie tazsie no mensie sucasti spolocneho balika.

Lilien500

prespanie v lese mame uz velakrat vyskusane, aj dlhe tury, aj island a pod, ale vzdy sme cheatovali tak, ze sme mali auto a v nom zbaleny stan, alebo to boli tury len na dva - tri dni, kedy nebolo treba balit tolko veci. stan sme kupovali nedavno novy. naco by som si robila 30km turu natazko ked tu mam hiking a ludi znalych problematiky co mi vedia poradit? :)

Axel

Tu je dobra jedina rada - pred tou cestou na Faerske ostrovy si skusit prespanie v lese za domom.
A ako nepovinny bonus absolvovat 30km turu natazko cez kopec do vedlajsej dediny a nazad. Otazky sa zodpovedia same ;-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum