Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Táborisko Brehy pri Runine

Diskusná téma K článku: Táborisko Brehy pri Runine

Nová turistická útulňa nad obcou Runina je vzdialená približné 800 metrov od centra obce. Je postavená na lúke Brehy, ktorou prechádza modrá značka smerom do vysídlenej obce Ruské. Chatka ponúka pekné výhľady na Runinskú kotlinu a na sedlo pod Ďurkovcom a poloninu Ďurkovec, ktoré tvoria hraničný hrebeň s Poľskom.

Jaro Flídr

Prespali sme 28..29.8. Nočná búrka nás takmer vyplavila, jediné, ako-tak suché miesto ostalo pod povaľkou, ale zatieklo pod nás. Strecha je totálne deravá.

Peter.P

Zdravím, chcel by som poopraviť článok. Správne s ta útulňa volá "Za berehom" a nie Brehy ako je uvedené v názve.
Som miestny čiže túto info môžete považovať za 100%.

Daulagiri

Nakukol som dnu 28. mája 2021, vnútri poriadok, všetko ok. Miesta v okolí na stanovanie až až. Najbližšia voda až v centre Runiny.

Tomka

Ahoj Beta!
Pripájam sa k milovníkom Bukovských vrchov. Mám ich síce trochu od ruky, ale na týždeň v Runine v Chalupe u Mariána, s so skvelou partiou botanikov nikdy nezabudnem.
Botanizovali sme hlavne na hrebeni medzi Riabou skalou a Pľašou, ale výstup prielomovou dolinou potoka Pľaša na Oreničovu skalu bol neskutočný zážitok.

Beta

Okrem toho táboriska v obci Runina sa nachádza miesto pre stanovanie, je 300 metrov od centra obce (od južného smeru odbáčame pred kostolom doprava a zo severného smeru odbáčame za kostolom doľava). Stanovať sa dá legálne pri rybníku (na fotke), je tam aj prístrešok, ohnisko a latrína. Zdroj vody je, ako napísal Michal, oproti kostola (na fotke). Videla som stany aj pri parkovisku na konci obce (vedie tam zelená značka), nie je to oficiálne povolené ale nikto nerobí problémy.

Okrem hostinca u Mirka, v Runine nájdeme ešte dva ubytovania: Chalupa u Mariána a Chalupa Runina 8.Tá druhá funguje viac ako turistická ubytovňa, znamená že nikto nám nenachystá raňajky ale je tam úplne vybavená kuchyňa a dá sa uvariť obed aj pre celú rodinu. Ak by niekto chcel typy na výlety odporúčam sa opýtať majtela toho druhého ubytovania (Jozef), veľmi dobre pozná celú lokalitu. Runina sa stáva viac a viac priaznivá pre turistov a vidím, že najviac prichádza tu Čechov. Letom Runina je dobrá nielen pre peších turistov, ale aj pre cyklistov. V zimnom období prichádzajú tu bežkári a boli aj skialpinisti (hoci po pravde keď ide o toto pohorie lepšie bude použiť poľské slová skitury a skiturowcy).
Nové ubytovanie je aj v obci Uličské Krivé (funguje letom a v zime).
Keď už sa bavím o Bukovských vrchoch, zdravím všetkých milovníkov tejto krásnej horskej oblasti a vidím, že stále nie je nás veľa :-)

Ragnarokkr

mňa by zaujímalo, kde sa nachádza aj tá druhá útulňa spomínaná v článku, medzi s. pod Čierťažou a Kremencom. narazili ste na ňu niekto?

Cibzar

Je super, že sa niečo také urobilo... Dnes som mal možnosť nahliadnuť do nej. Útulná. Škoda, že ju nedotiahli "do konca". Medzi strechou a zadnou stenou medzery, cez ktoré nafúkalo sneh. Všetko mokré... Fakt, neviem ako dlho vydrží. Mohli by to ešte dokončiť, utesniť aspoň tú zadnú/severnú stranu :-)

Axel

Nuz, otvorena chata 10 minut peso od dediny... Drzim jej palce, nech dlho vydrzi v pouzitelnom stave.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum