Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Aká zimná bunda?

Diskusná téma Aká zimná bunda?

Dobry den prajem, prave si zhanam zimnu bundu. Chcel by som sa Vas velmi pekne opytat, aku by ste mi poradili? Cena by bola fajn do takej sumy 170 Eur. Mohla by byt taka kombinovana v zmysle aj do prace, ale aj do prirody a na zimnu turistiku. Ked si ju uz zhanam, rad by som ju vyuzil nielen do mesta a prace. Ziadnu extremnu zimnu turistiku, skor taku standardnu. Dakujem za pomoc a rad potom vysvetlim dalsie podrobnosti pri diskusii.

Remy

Sorry, ale pleties hrusky s jablkami...
Pinguin Parker je memberana!!! Nehreje, nechladi. Jej ucelom je chranit hlavne pred dazdom a silnym vetrom a je jedno ci je zima alebo teplo.
Lyziarska bunda je na lyzovanie, nie na aktivny pohyb a preto logicky nema odvetravanie v podpazi.

Filip21
Na jar az jesen:
tricko kratky alebo dlhy rukav, na to nieco na zateplenie (fliska, nieco z powerstretch, tecnostretch...) na vrch ochrana proti vetru (tenka vetrovka-nieco ako sustak) a ochranu proti dazdu. Membranova bunda je proti dazdu a aj vetru. Niekedy je nevyhnutna, nevyhoda je vyssia cena za nieco, co vacsinu casu lezi v batohu (pokial nema niekto vyslovene hobby chodit v zlom pocasi, resp. pocasie neriesi)

Na zimu:
Spodnu vrstvu co odvadza pot od tela (niekto preferuje prirodne materialy ako merino, iny umelinu - na trhu je toho dost na vyber), dalsiu vrstvu na zateplenie vid. leto, tretia vrstva sa rozni podla toho co komu vyhovuje.
Niekto preferuje softshell, niekto windstopper - je to hned aj ochrana proti vetru
Niekomu staci len prva vrstva a na to mierne zateplena priedusna (aby sa velmi nepotil) primaloft bunda. Ta posluzi ako druha a tretia vrstva v jednom. Aj ochrani pred necasom, aj zahreje.
No a v hnusnom pocasi samozrejme memberana.

V lete to je jednoduchsie, v zime treba zvolit kombinaciu vrstiev tak, aby si sa vedel pohybom zahriat a teplo udrzat a zaroven aby si nebol mokry ako mys. Preto sa na dlhsie zastavky (ked stojis a teplo nevyrabas ale potrebujes udrzat) pouziva napr. paperova bunda (niekomu postaci aj ta primaloftka, co v nej slape)

Nastava dilema co vsetko so sebou nosit, resp. ak nic doma este nemam, co nakupit, tak aby som sa nezruinival (hlavne pri dnesnych cenach niektorych outdoorovych vyrobcov).
Nejake tricka na turistiku (kratky a dlhy rukav) sa daju kupit v Lidli, fliska sa da zohnat vsade (powerstretch, tecnostretch su uz trosku drahsie zalezitosti ako aj softshell a windstopper), lahku zateplenu bundu kupis hoc aj v decathlone (ja som kupil odtial za 20 € a nosim do -10 len so spodnou vrstvou, bez problemov uz druhu zimu). Membranova bunda je uz investicia, ale da sa kupit aj napr. Marmot Precip (co je sice zaterovka ale slusna a da sa zohnat ak je akcia aj za 60€).

Vyber je uz na tebe :)

Filip21

@ sreto23 ďakujem za siahodlhé vysvetlenie, že podľa čoho vyberať :-) Skúsim teda vybrať niečo na základe tvojích rád a snáď to bude rozumnejší výber ako som mal vždy doteraz.

Sreto23

Na lyzovanie mozno dobra, ale na turistiku nic moc. Slabsia priedusnost ale hlavne bude asi prilis tepla. Skus sa skor poobzerat po niecom ako penguin parker. Tym ze take bundy su menej teple tak mozes pouzivat aj na jar jesen a ked budes potrebovat viac tepla ci na lyziach alebo pri zostupe tak sa mozes pod nu obliect viac vrstiev. V obchode ked ju budes skusat tak skus sa pod nu viac obliect. Cisla priedusnosti a nepremokavosti ber orientacne, ale 10000 nepremokavost staci okrem extremov, ale 10000 priedusnost je slabsia, 5000 je velmi slaba, lepsie budny maju 20000 a viac a aj tak sa v nich spotis :). Dolezite je aby bunda mala aj odvetravanie pod pazuchami, tato nema a s tym ze je zateplena tak sa v nej spotis v kazdom kopci.

Filip21

Ja som príležitostný turista, cez zimu vybehnem tak možno zo 3 krát a ja si vždy kupujem lyžiarku bundu a pod to dákych tých viac vrstiev oblečenia a najmä termoprádlo. Neviem, zrovna posúdiť, či to tak robím správne, stalo sa mi už aj, že mi bola buď zima alebo som na vrchol došiel spotený, ale tak taktiež sa v tom zrovna moc nevyznám. Teraz opäť rozmýšľam nad kúpou dákej tej bundy, zas som pozeral lyžiarske a zaujala má celkom táto žltá HEAD z sportisima letakomat.sk/…/?page=2 Je to dobrý nápad takú bundu na turistiku, či skôr ani nie?

Remy

Sani:
To je 7 rokov "stare". Iny vrchny matros. Vtedy bol od gore, teraz pretex shield+. A ten je vcelku prijemne makky a menej sustivy ako ine membrany.

Turista222

Dakujem vsetkym za postrehy, mam uz urcite lepsi prehlad ako na zaciatku. Dakujem aj za tipy.
Teraz je to uz len na mne a mojich prepoctoch a uvahach.

Raymond

Nie nejak ked som bol v obchode zrovna o tuto bundu som sa nezaujimal, ale je tam membrana myslim, ze to bude taky trochu robustnejsí matros navrchu a bude vydavat nejaky zvuk, ale fakt neviem.

Kde chces vedie nieo o ich výrobe toto je dobré video

youtu.be/StAcTyjqdIg

Myslim, že ked im napíšeš odpovedia ti.

Tecumseh

raymond, mal si ten Tilak Svalbard v rukách?Zaujímalo by ma či ten materiál šustí.

Peter61

19:31 turista222, klidek, je to Tvoja tema, prispevky su qeci, cislo 2 :
prevyk.eu/?id=7

Su sudruzskym pozdravom :
Sunrise to isti !

Raymond

Pozri na TILAK SVALBARD, česká kvalita, 4 roky záruka, zateplenie, membrána, mozes aj do mesta aj do hor a do vlhkej zimy. Co sa tyká kvality špička a paradny servis, výmenia ti zipsy, zasiju, opravia. Teraz som si koupil model SPIKE a fantazia. Len pozor robia atletickejsie střihy.

Kuk

tilak.cz/…/svalbard-panska-ou…

Turista222

To remy: Prosim ta, kde by som ti mohol napisat na mail? Na azet? Nechcem tu zbytocne otravovat dalsich.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma