Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Demänovská dolina, Pusté (Pustô) a Vyvieranie

Diskusná téma K článku: Demänovská dolina, Pusté (Pustô) a Vyvieranie

Keď sa povie Demänovská dolina pravdepodobne si väčšina z nás predstaví tunajšie jaskyne alebo najvyššie partie Nízkych Tatier s Ďumbierom, prípadne lyžiarske svahy. Spoločným menovateľom myšlienok sú často vyskytujúce sa “hordy” ľudí. Napriek tomu odhalíme začiatkom jesene ľudoprázdnu prírodu s rázom pripomínajúcim kúsok tatranských “Belianok” či Šípskej Fatry. Poldňovú prechádzku si obohatíme malou tiesňavou akoby prenesenou z roklín Slovenského raja. Odmenou za vynaloženú námahu nám budú výhľady na hrebeň Nízkych Tatier zo skalného hrebeňa Pustô (Pusté). V doline Vyvieranie podstúpime riziko premočenia topánok pri početnom kľučkovaní z jedného brehu potoka na druhý.

Jjano

Tento výletík som si pred časom spravil a považujem ho za najkrajší v Demänovskej doline ... :-)

Pekný článok a pekné fotky, vďaka.

Sona

Dolina potoka je krasna a super na prechadzku s detmi, vdaka za tip na cely okruh.

PaliT

Krásne miesta, toto je skutočná perla našich hôr.

Mimochodom, ešte som nikdy v živote nepočul nikoho použiť výraz "Pusté", ale výhradne Pustô, podobne je to aj s názvom Machnatô, Železnô atď. Nemôžeme radšej používať v názvoch článkov a v texte iba originálne a reálne používané pomenovania? To je podobné ako s vrchom Sidorovo pri Ružomberku. Nigdaj v živote som nenarazil na nikoho, kto by to nazval "Hýrová", býva mi tam aj rodina a pravdepodobne by vôbec nevedeli o akom kopci sa to v prípade Hýrovej bavíme.

Lubo

PaliT, prioritne používame geografické názvy tak, ako sú odporúčané názvoslovnou komisiou UGKK, ktorá je autoritou pre kartografické diela. V zátvorke potom pri tradičných názvoch uvádzame rozšírenejšiu verziu. To je prípad Malinô vs. Malinné, Plačlivô vs. Plačlivé a podobne.

PaliT

Ja viem. Ja len navrhujem vybodnúť sa na názvoslovnú komisiu ÚGKK :D

Lubo

Chceme používať oficiálne názvy, lebo to považujeme za správne. To je to isté ako keď Soňa nepíše po záhorácky a .Ph po šarišsky. Jedine články v rubrike príbehy majú výnimku.

Na Magurke môžeme detailnejšie predebatovať ;-).

Bazin

PaliT.
Pouzivam nazvy z map, kde si ich lahko zistim a aj pre orientaciu. Miestne nazvy su dobre apon v zatvorkach uvadzat,aby sa nezabudlo ako ich ludia volakedy alebo aj teraz pomenovali. Pamatam sa ako ked sme prisli s dedom na jeho rodnu hornu oravu tak prepol na lubozvucne uo- Ô. ;-)

Pocestna07

Ak mám správne info, tak dolinka Vyvieranie má od 1.11. do 30.6. sezónnu uzáveru. Inak je to krásne miesto, kde nestretnete mnoho ľudí a túra sa dá predĺžiť výstupom na Krakovu hoľu alebo na druhú stranu na Demanovskú horu.

Bazin

Podla map a liniek na konci clanku a navstevneho poriadku je dolina momentalne celorocne otvorena. Inak to predlzenie tury je dobry napad

Daulagiri

Toto sú naozaj krásne končiny, nepoškodené, tajomné. Šiel som to v opačnom garde pár rokov dozadu a bol som nadšený a tuším som nestretol ani nohu. Teším sa tam zas. Fajn pripomenutie tento článok.

Ade.e

Tiez ked som siel bocne hrebene NT, zavital som aj na Tanecnicu a Krakovu a zisiel modrou ku Jaskyni Slobody.. A musim uznat, ze ta cast Pusto je prenadherna a myslim, ze aj taky Dumbier sa moze skryt.. NEskutocne som si uzivat ten holny chodnik.. No ist tam v zime, tak to je cista samovrazda.

Knor

Nadherna prechadzka. Popod Puste som uz siel (do Krupovho sedla a spat do doliny), no tou paradnou dolinkou este nie. Musim to napravit. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov