Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Z haldy Šimon Prekop

Diskusná téma K fotke: Z haldy Šimon Prekop

Príjemné výhľadové miesto nemusí byť len z klasického končiara alebo skaly, ale aj z umelého kopca pezinskej bane Šimon Prekop. V popredí Hrubá dolina s cestou na Pezinskú Babu. Halda je pomerne rozsiahla a z hľadiska umeleckého dojmu má pre podmienky Malých Karpát známku 1. Osobne sa mi páči. Keď opadli listy zo stromov, je už z diaľky dobre rozoznateľná. Okrem nej sa na lokalite Kolárskeho vrchu nachádzajú ďalšie, väčšinou neprístupné štôlne, kde sa až do začiatku 90.rokov ťažili antimonitové rudy.

Alexander

Jasné, nespochybňoval som, že súradnice nie sú presné, len som sa chcel uistiť, že je to mimo značenej trasy.
Čo sa týka vzoriek, tak som myslel len na tomto mieste, nie inde. Ja tiež nie som zberateľ, mal som také obdobie na konci základnej školy. Ale teraz rozmýšľam, že sa k tomu teraz na staré kolená vrátim ... :-)

Vladvlad

Súradnice sú presné. Na Google mapách to nie je veľmi vidieť ale napríklad na mapy.cz/s/1fPgQ sa dá halda rozoznať. Nad tým je bývalý povrchový antimonitový lom, kam vedie cesta. Osobne odporúčam ak si v tejto lokalite ešte nebol, najprv si prejsť oficiálny banský náučný chodník a sem sa dá spraviť zachádzka. Začiatok aj koniec je pri Pezinskej nemocnici. Jedná sa o nenáročnú krátku a aj zaujímavú prechádzku po zvyškoch pezinského baníctva. Do žiadnej bane sa síce nedostaneš, ale aj z vonku je to fascinujúce. Pezinok by mal v tomto veľký potenciál, ak by sa dali niektoré z baní oficiálne navštíviť, v rámci turistickej prehliadky.
A či sa tu dá kutať? Dá sa všade. A podľa toho čo kutať. Ono vstupy do baní tu sú, ale...
Aj tu na hikingu v roku 2014 recenzovaná kniha Podzemie Malých Karpát, dôrazne upozorňuje, že mnohé oblasti sú poddolované, hrozia zosuvy a prepadnutia terénu. A následne pád do zatopených banských priestorov. To len ako upozornenie.
Osobne nie som zberateľ minerálov, ani ich nepoznám, tí väčšinou chodia po takýchto miestach a hľadajú zaujímavé vzorky. Ja som len turista, čo išiel len tak náhodou okolo a zrazu sa táto halda pred ním zjavila :)

Alexander

Podľa zadaných súradníc je to mimo trasy. Dá sa tam ľahko trafiť?
P.S.:
Dá sa tam aj niečo vykutať?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Sokolia skala Sranda. Ale stane sa aj takto v domácom pohorí, že sme o niečom netušili. :-) Ja som napríklad takto netušil o kamennom okne nad Motyčkami a dozvedel sa len z H …

+ 2 ďalšie príspevky