Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kremnické vrchy – novinky pre rok 2017

Diskusná téma K článku: Kremnické vrchy – novinky pre rok 2017

V raji bežeckého lyžovania na Slovensku, v Kremnických vrchoch, neostávajú miestni spať na vavrínoch a stále zlepšujú služby pre bežkárov. V zimnej sezóne 2015/2016 pribudla nová bežecká trať, Kordíky - sedlo Tunel (panelová cesta), a novinky pribudli aj v tohtoročnej sezóne. Malachovská zvážnica sa po zosuve dočkala opravy, spriechodnený kremnický tunel sa tkvie novotou a z banskobystrickej strany sa zlepšilo autobusové spojenie z/do obce Králiky.

FunTTomas

Tia099: mimoúrovňová, lebo sa dve trasy križujú. Červená ide hrebeňom a popod ňu žltá cez tunel.
Daným busom má zmysel odchádzať z Králik, nie prechádzať do Králik. Dva spoje doobeda sa dostačujúce a dostatočne vyťažené. Aj tak väčšina bežkárov prichádza do pohoria vlastným autom, lebo nechcú využívať verejnú dopravu. Autobus v minulosti k Tajovskej chate chodil a bol najviac využívaný. Jeho kapacita sa presunula do Kordík, kde sú výborné podmienky i trasy na banskobystrickej strane pohoria.

Tia099

Čo je to za výraz "mimoúrovňová križovatka"? :)
Busom na Králiky na 14:14 h - to už je aký zmysel? Mali by posilniť doobedňajšie spoje, máte na výber iba dva, a to o 8:00 a 11:30 (Kordíky), (alebo 8:30 a 11:30 -Králiky).
Pre mňa by malo veľkú pomoc zavedenie busa k Tajovskej chate, lebo odtiaľ je výborný nástup na dolnú bežkársku trasu, vyhnete sa príchodu z Kordík, ktorý je pre začiatočníka dosť náročný (strmina).
Na parkovisku pred Taj. chatou býva veľa áut (bežkárov), z toho vidno, že toto nástupné miesto je skutočne populárne.

Úplne best by bolo natiahnutie lanovky na hrebeň ;) Hodinové (pešie) stúpanie na vrchol od Kordík nie každý velebí. Aj keď potom by to bolo na vrchole o skutočnej masovke, si myslím. Všetko má svoje výhody ;)

Vladimír Kobza

Bol som dnes na bežkách a išiel som od Králik cez Tichú a k Tunelu. Prekvapilo ma, že ratrakom bola prejdená nielen Kordícka zvážnica, ale dokonca ratrak zašiel aj od tohto miesta
mapy.hiking.sk/?x=19.00592…
až približne sem
mapy.hiking.sk/?x=19.00171…
Ostávajúci úsek žltej k Tunelu je v pohode prešlapaný. Odporúčam túto trasu a vďaka spriechodnenému Tunelu si získava opäť svojich priaznivcov.

Tomáš T.: o ferrate v Kremnických vrchoch niekde na skalách v priestore medzi Tunelom a Bystrickým sedlom sa skutočne v roku 2016 hovorilo. Neviem o tom však nič nové.

FunTTomas

bezkar: ešte v 90-tych rokoch chodil autobus na Tajovskú chatu mapy.hiking.sk/?x=19.02541… a odtiaľ sa húfne chodilo na bežkách na Skalku cez Tunel. Je to síce cesta veľmi strmá, ale bola najkratšia. Dnes, keď sa upravuje kordícka zvážnica, tak opäť Tunel získava priaznivcov ako prístupová trasa na Skalku. Ľudia sa postupne naučia znova využívať Tunel.

Bezkar

Cez víkend sme boli bežkovať na Skalke a veľmi nás potešil obnovený tunel, ktorý bol pri našej minulej návšteve ešte zasypaný. Tiež som si neuvedomil jeho zaujímavú históriu. V článku sa píše, že tunel slúži aj bežkárom, no nevidel som zo strany od Králik žiadne stopy po lyžiach a zdalo sa mi to dosť strmé - neviem aké je to ďalej - šiel to niekto na bežkách?

Maťo056

má niekto info ohľadom projektu "ferrata" ktorej vybudovanie sa v KCA vrchoch plánovalo?

FunTTomas

Karol: cez víkendy, sviatky a prázdniny je otvorená, mimo tieto dni zvyčajne nie je otvorená (ak nie sú ubytovaní hostia).

KarolM

Chata Hostinec má v lyžiarskej sezóne aký prevádzkový režim?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum