Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Historicky kamenolom nad Devinom

Bazin

Jezuitske lesy este musim preskumat,dik za tip.

Vladvlad

Super dodatok Roman. Na tie hraničné kamene som zabudol, sú dobre viditeľné, hlavne v okolí Jezuitských lesov. Tou lesnou cestou popri nich (po hranici) viedla kedysi pôvodná trasa červenej turistickej značky. Značky sú na stromoch stále viditeľné, klesali dole k metrologickému ústavu a do Líščieho údolia.

Aj tí Chorváti, tiež dobrá zaujímavosť.

Cesta z kameňolomu podľa mňa viedla priamo dole, k Morave. Bez kríkov a stromov by sa podľa mňa jej kontúry dali rozoznať.

Čiže máme tu toho dosť čo objavovať.

Bazin

napriklad tu sa pise ako bola DNV a BA oslobodena od madarskych vojsk koncom roku 1918...http://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz/clanky/2005/03/42142_11_13_0.html

a tiez tu mame hranicne kamene z 2.sv.vojny medzi nemeckom a sl.statom.

Bazin

hej aj mna by zaujimalo kdeze ta cesta je? Cez dubravku?

Pripadne este rakusko-pruska vojna, po ktorej bol v Dubravke mor.
Chorvatska mensina.
Sandberg -hradiska.

A ked sa k tomu prida Moravske pole, tak fuha dalsia historia....rimska, a ritierske bitky...Napoleon...
Aj ja som este urcite na nieco zabudol.

Vladvlad

Presne, kríky to celé schovávajú.
Ak beriem Kobylu a celé územie ohraničené Dunajom, Moravou, Karlovkou, Dúbravkou a Devínskou, tak v týchto miestach to vždy žilo a niečo sa tu dialo. Z hlavy mi len tak napadlo: kaverny, hradiská, rímske pamiatky, jaskyne, kameňolomy, trampské osady, údolia, skalné výhľady, vojenská barabizňa, paleontologické lokality, "morské" pobrežie (Sandberg), chránené rastliny a živočíchy, vinohrady a určite som na niečo zabudol. To všetko sa dá vidieť na tak malom priestore.

Ku kameňolomu: otázka by mohla byť, kde bola prístupová cesta. Dnes ju ťažko rozoznať.

Bazin

Vlado veru, cela Kobyla a sirsie okolie je zaujimave z prirodneho ale aj historickeho pohladu. Vdaka Tvojej fotke sme toto neoznacene vyznamne miesto nasli. Aj 100x som tadial presiel ale kriky a stromy to dokonale maskuju :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky