Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma možnosti práce?

Diskusná téma možnosti práce?

Čaute, ešte nikto tu nenačrtol tému pracovných ponúk v oblasti prírodných vied a prírody. Totiž už dlhšie uvažujem nad tým, že či je možné pracovať aj v takejto oblasti a aké sú možnosti. Neviem si to ani predstaviť: napríklad: práca v časopise o V.Tatrách, práca v observatóriu na L.Štíte, Skalnatom plese, nejaký ochranár, pozorovateľ...Totiž ja som v prírode doma a mňa by takéto smery bavili. Ale ako sa k tomu dostať ? :-D

ja viem, trochu odveci otázka, ale možno nie som jediná, kto nad týmto uvažuje :-)

Rast

Na tom parkovisku sa platilo, len ked som tam bol ja, tak nebolo komu platit, takze som vlastne neplatil... ako to tam maju netusim, pretoze tabula a cennik tam je, ale uz kde sa to plati, to tam akosi napisane nebolo... vitajte na Slovensku :-) radsej som sa potom nepytal a vyparil som sa kade lahsie, nemal som chut vysvetlovat svoju cinnost v tejto lokalite :D ale pod svieckou je najvacsia tma ako sa vravi. podla fotografii maju absolventov kazdy rok celkom dost... asi je to pritazlivy obor

JaroB

Bez školy sa občas dá privyrobiť ako mapovateľ, treba však mať čo, to napozerané v prírode, ale to len také spestrenie voľného času, nie stabilný príjem :-)

Apus

Väčšina ľudí čo poznám a pohybuje sa v ochrane prírody má vyštudované odbory ako environmentalistika, krajinná ekológia, biológia so zameraním na zoológiu alebo botaniku, prípadne lesnícku školu. Žilinská univerzita má program Stráž prírody v Bc. stupni, čo je na odborného zamestnanca málo a na strážcu, t.j. terénneho zamestnanca stačí stredná škola. Osobne som sa s žiadnym absolventom nestretol, tak neviem povedať aké majú uplatnenie. Každopádne uplatniť sa v oblasti ochrany prírody v SR je veľmi ťažké, proste nie sú miesta a najmä peniaze na ľudí. Ono niet sa čomu čudovať životné prostredie nepatrí zrovna medzi oblasť, o ktorú by sa ľudia príliš zaujímali a pri tom máme na Slovensku čo chrániť a spoznávať.

Sobi

Páni, musím priznať, že nemám bosorácku školu. Tému som načrtla z čistej zvedavosti. Pretože si neviem predstaviť tiež to uplatnenie. Ten link sa mi nezdá moc dôveryhodný :-)

Rast

Prave preto som sa to pytal, ze co studuje. Skola pekna, aj ucebne plany, ale uplatnenie na Slovensku? ... A inak by si mohli trochu skulturnit to zablatene spoplatnene parkovisko, nevyzera to moc pritazlivo :-)

Rast

hm, no tak s tou sa tazko zamestna, jedine ze by sprevadzala na metle turistov napr. v tatrach :-D

Peter61

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

Apus

Ahoj, tak pracovať v prírode sa dá. Avšak ja by som to spojenie prijemného s užitočným nevidel tak rúžovo. Zoberme si napr. ŠOP SR. Práca v ochrane prírody je pekná a užitočná, na druhú stranu mizerne platená, neustále pod tlakom, zavelený papiermi a hrozí tam vážne pracovné vyhorenie. Na takúto prácu treba VŠ príslušného zamerania a aj dosť praktických skúseností z terénu, ktoré sa len v škole ani chodením po horách nezískajú. Je však možnosť sa do ochrany zapájať na dobrovoľnej báze cez neziskovky, ale aj priamo cez ŠOP. Robia sa rôzne monitoringy, mapovania, sčítanie druhov ... Väčšina profesionálnych ochranárov takto tiež začínala, samozrejme bez škôl to profesionálne nepôjde :). Každopádne je to práca, ktorá aj napriek problémom má svoje čaro a človek si môže povedať, že robí niečo čo má zmysel.

Sobi

Malé Karpaty, Biele Karpaty, V.Tatry :-)
Ale to ja len tak som načrtla, že dlhšie uvažujem nad tým skĺbiť hobby s prácou :-) ktorá by dávala pre mňa zmysel

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov