Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Čelovka

Peter61

Novice:
do navigatora , Petzl Duo LED a "amaterskych" vysielaciek pouzivame GP Recyko

Novice

Myslim, ze Lithium baterky maju lepsiu vydrz v mraze, ale neviem o akom mraze by musela byt rec, aby sa to prejavilo.

Novice

Cafte,
s akymi baterkami mate najlepsie skusenosti, co sa tyka vykonu a vydrze?
Vdaka

Killian

Dnes existuju NiMH baterky, ktore netrpia samovybijanim - prva s nimi prisla Sanyo, baterky sa volaju Eneloop a po jednom roku su este vlastne ako cerstvo po nabiti. Maju sice o cosi mensiu kapacitu ako klasicke NiMH, ale to sa vyrovna uz od 1-2 tyzdne, ked klasicke NiMH stratia dost vela samovybijanim. Co sa tyka fungovania v zime, tak vo velkych mrazoch aj alkalicke a aj nabijacie maju podstatne mensiu kapacitu. Jedina moznost na velke mrazy su jednorazove litiove baterky, ako Energizer E2 Lithium a podobne. Na Slovensku su este pomerne drahe ale v zahranici nie. Zial Petzl asi ako jedina celovka co poznam (z drahsich) nedokaze fungovat s litiovymi baterkami (doslo by k poskodeniu).

Bean

Mas pravdu, baterie vseobecne trpia pri nizkych teplotach, minimalne im klesa kapacita, ak nie aj zivotnost. Ak celovku zrovna nepouzivas, je dobre vybrat baterky a schovat si ich niekam do vrecka nohavic alebo bundy, kde vacsinou teplota neklesa pod nulu. Ak ich potom vlozis do celovky a zacnes ju pouzivat, uz je to v pohode, lebo prechodom prudu sa uz baterky same zahrievaju.

Sedlo

Do čelovky bych raději nepoužíval nabíjecí baterky, převážně NiMH, protože mají především v nízkých tepotách malou stabilitu a často se samovybíjejí. Z ekologického hlediska to samozřejmě není zrovna ideální.

Bean

Ja len upresnim, dostat z 3xAAA 6000mAh sa da pri paralelnom zapojeni, tzn. vo vysledku mas stale 1,2V (1,5V) a taku bielu LEDku este nevynasli.
Dalsia vec, vypocet dlzky svitu z kapacity baterie je tiez len teoria. Kazda bateria ma svoju vybijaciu krivku a tie posledne mAhodinky z nej zmykas pri napati a prude daleko od nominalneho, co uz v praxi pri svieteni nevyuzijes. Preto treba tieto parametre brat s rezervou.
Pre tych, co nemaju prsty len na skrabanie sa v rozkroku a vedia si obcas aj nieco "zbastlit", odporucam zajst do obchodu s elektronickymi suciastkami a kupit si poriadnu vysokosvietivu LEDku. Ja som sa uspokojil s 1 Wattovou LED zn. LUXEON s vlastnou optikou s 10stupnovym rozptylom. Svietivost 500cd, svetelna teplota tusim 7000K. Na 20 metrov ti s nou zratam vsetky pupaky na ksichte ;-) Pracuje pri 2,8 - 4V, co je akurat na 3xAA NiMH a s 2800mAh baterkami mam zarucenych minimalne 8 hodin nepretrziteho velmi "pouzitelneho" svietenia. Stala ma 325 SKK.

Turcyk

tiež si chcem kúpiť čelovku. Neviete či sú nejaké aj na 2 baterky? Zatiaľ som našiel len na 3, čo je z hľadiska nabíjania veľmi nepraktické, lebo väčšina nabíjačiek nabíja len 2 alebo 4 baterky.

Hasty

Skusim trochu osvetlit problematiku bateriek, energie a celoviek.
LI-Ion CR2032 3V 230mAh stoji vo velkosklade 36Kc, takze to za 15sk je zrejme nieco s kapacitou 120-150mAh (popripade to z Hong Kongu o com pochybujem).
Spominas tie 3 kusy AA/AAA baterii, co udajne vychadza viac, tak to sa s CR-kom neda ani poronat pretoze 2xCR= cca 460mAh, 3xAAA= cca 2700mAh (vo velkosklade 19kc/kus), 3xAA = cca 6000mAh (15Kc/kus). Z tychto udajov jasne vypliva, ze CR2032 je v pomere cena/vykon najhorsia volba (vsetky pouzite cisla su pre alkalicke baterie, kedze vyvoj v tomto smere ide stale dopredu tak aj akumulatory uz dosiahli a dokonca aj predbehli tieto hodnoty).
Spominas ze akumulatory maju o 20% nizssie napatie, ale to celovkam vobec nevadi, kedze kazda lepsia celovka ma zabudovany "zdroj", ktory zabezpecuje konstantny prud do zataze az do absolutneho vybitia baterie, a tento zalezi len na kapcite danej baterie. Znizovanie intenzity osvetlenia samozrejme existuje, ale je minimalne.
Dalsia vec co sa da vytknut tej celovke je chybajuca optika a popruh a udaj 60h je totalna blbost pretoze baterie s kapacitou 460mAh nedokazu dodavat dostatocny prud po dobu 60hodin, jedine ak by to bola ultra nizkoodberova LED, co tato NICHIA nieje, je to standardna ledka.
Jednoduchy priklad
2xCR2032=460mAh
If=20mA (ak neveris pouzi google)
a jednoduchou uvahou 460mAh/20mA=23h (samozrjme, ze tato rovnica nieje ani zdaleka presna, ale na ukazku dostacuje a tato hodnota sa od skutocnej vyrazne lisit nebude).

Nechcem teraz tvrdit ze tato baterka nieje dobra, dokonca by som povedal, ze na urcite specificke vyuztie je velmi vhodna (osvetlenie stanu, camping a pod.), ale ako celovka pre treking je takmer nepouzitelna.
Zaver: Ak hladas nieco do stanu a na vecer k ohnu ANO, ak vsak pre turistiku tak si radsej pozri bartsport.cz/…/petzl-tikkina celovka s pomerne nizkou cenou a primeranym vykonom.
Mozno by pomohlo ak by si urcil buduce pouzitie tochto zariadenia, ale pri otazke realneho porovnania s inymi celovkami sa vacsina z nas moze len zasmiat.

Igor_tn

K pripomienkam na baterie by som oponoval, CR2032 v Piešťanskom Nedise kupujem za cca 15Sk. Do čelovky idú 2ks čo je 30Sk. Do čeloviek idú 3ks AA alebo AAA baterií, ktoré nekúpim za 30Sk. Použitie akumulátorov nie je celkom vhodné, nakoľko akumulátor má len 1,2V čo je oproti batérii už pokles napätie o 20%, čo sa určite prejaví na intenzite svetelného toku. Rád by som privítal reálne porovnanie s inými čelovkami.

Killian

Nichia LED co je v tom pouzita je slaba, necakaj od toho vela. Na Slovensku stoja baterky vseobecne vela a tieto duplom vela, ale neni problem to kupit napr. z dealextreme.com/…/sku.751 ,kde mas 20 kusov po 100Sk aj s postovnym z Hong Kongu:-). Ale aj tak by som to nekupoval. Kup si Petzl Tikka XP a budes spokojny. Alebo ak chces nieco lahke a velmi male, tak Petzl e-lite, ktory ale tiez bezi na tie hodinkove baterky.

Solinko

Zaujimavy produkt, ale podla mna to nema perspektivne vyuzitie. Hlavne ked sa pozeram cim to je napajane.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov