Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako otestovať nepremokavosť topánok

Bacaardi

hej hej ja viem:-). viem ze ich pouzivaju polovnici, horolezci atd. drzal som ich v ruke, su trosku tazke a staro vyzerajuce na moj vkus. a podrazka je surova guma. (co je na jedne jstrane dobre, pretoze sa nesmyka, na druhej strane sa rychlo oderie...)

Lubo

Mal si asi na mysli Makara topanky. Inak pozor, to su topanky, ktore pochodili mnohe vrcholy nielen v Tatrach, ale aj v najvyssich pohoriach sveta. Starsia generacia horolezcov urcite na ne neda dopustit.

Bacaardi

jasne ze poriadna tapanka musi bytt z koze, ved nubuck je koza... a ak ides na mesacnu expediciu, tak uz kupujes topanky zosilnene cordurou, pripadne kevlarom... neberies si nejake pohorky popradky alebo take tie kozene slovenske... neviem teraz nazov.. na M.

Boban

Nuz Boro, hovorime tu v relativnych cislach. Ak si vezmem topanky na 2-mesacnu expediciu moze sa to z hladiska opotrebovania rovnat beznemu 2-rocnemu pouzivaniu. Co sa tyka porov v membrane aj necistoty v topanke nie su prave dlazobne kocky. Vnika a vznika tam prach roznych rozmerov, plus pot ktory nie je iba destilovana voda a tiez vosky ktorymi si napustame topanky a ktore sa zakonite dostanu casom az k membrane nebudu v tom celkom nevinne.
Ak Mifovi za 3-4 roky gtx topanky nepremokli mozem iba gratulovat a ze sa mu v nich noha nepoti znamena zrejme ze sa mu noha nepoti. Ak sa niekomu noha poti tak mu s tym ziadny gtx v topanke nepomoze.
Asi sa ale nakoniec zhodneme v tom ze poriadna topanka musi byt z poriadnej koze, dobre usita a osetrena, ci uz ma membranu alebo nie.
Ved vacsina nadsencov si asi nekupuje topanky na 2-3 roky, hlavne pri cenach kvalitnych membranovych topanok.

Boro

Boban, ja si myslím, že nemáš pravdu a povie ti aj prečo :Tak membránu žiadnymi nečistotami neupcháš.Póry na membráne sú také malé, že to je ako keby si chcel upchať sitko dlažobnými kockami.Nie som žiadny vyznavač alebo tvrdý zástupca membránovej obuvi, ale myslím si a viem aj zo skúseností, že membrána, ak nie je dodziganá už u výrobcu, ti tak asi 2-2,5 roka v topánke poslúži.V topánke membrána má podľa mňa len takú záložnú funkciu pri premočení. Tým chcem povedať, že ak už pustí koža, tak membrána by mala zastaviť prestup vody k ponožke. Dýchanie topánky sa aj tak deje aspoň z 80 % cez vrch okolo nohy a ak je sucho, tak aj cez kožu a teda aj cez membránu. Lenže ak sa pohybuješ v mokre, tak všetky membrány prestávajú makať a zmenia sa na igelit. No a vtedy je ich prítomnosť vítaná. Inak kvalitná a dobre udržiuvaná (ošetrovaná) koža je základom úspechu každej topánky.

Mifo78

moje goretexove topanky (mam ich 3-4 roky) uz toho zazili vela. mokry sneh, prechod roklinami slovenskoho raja viac vo vode ako po chodniku, dazd ... a vysledok - ani jediny raz nepremokli, noha sa v nich nepoti. takze ja membrane verim. a tento test istotne vyskusam aj ked vysledok uz dopredu tusim ...

Boban

Priatelia, snivajte sladky sen o nepremokavych topankach. Specialne o tych s "nepremokavou" membranou. Tento marketingovy vymysel plati mozno prvych par tyzdnov nosenia, potom membrana skor nefunguje ako funguje vdaka mechanickemu poskodeniu (oderu/oteru) alebo upchatiu mikroporov necistotami. Kvalitne topanky z kvalitnej a udrziavanej koze maju dlhodobo daleko lepsie vlastnosti ako rozne vymysly s membranami. Bohuzial ich je na trhu stale menej...
Co sa tyka testu, doporucil by som ho tym co maju dost casu na zabitie. O tom ako sa topanky budu spravat v kopcoch, v dazdi a mokrom snehu sa nedozviete vobec nic. Voda do topanok prenika prave pri ohybani materialu topanky mikropormi, ktore funguju ako pumpy.
Vela zdaru a spolahnite sa viac na sedliacky rozum ako na "sci-fi" technologie.

Lubo

Mimochodom, podla mojich informacii mnohi slovenski distributori prave takto topanky testuju, pretoze je to jednoduche a urobitelne kdekolvek.

Bacaardi

ja by som len dolpnil, ze tieto toapnky mi zacali premokat, reklamoval osm ich, dovozca reklamaciu neuznal a nasledny test spolu s mailom vyrobcovi v taliansku reklamacii pomohol a nove topanky su uz na ceste.
na slovensku nefunguje ze predajcovi musi stacit. test sluzi na to, aby ste mali istotu vy uzivatelia, nie dokaz. ak mate istotu, mozete s kludnym srdcom poslat topanky do statnej skusobne odbornikom a zaplatit skusku, ktoru potom mozete vymahat od obchodnika. treba citat clanok cely.

T40p

tento staticky test je naozaj na mile vzdialeny realnemu pouzivaniu. pripada mi to ako zbytocne nicenie topanok. plus pri pripadnej reklamacii to aj tak nepomoze, pretoze predajcovi musi stacit ze mu poviete ze obuv premoka a reklamaciu musi prijat. dodavatelia potom obuv testuju alebo davaju testovat trochu sofistikovanejsimi metodami (resp. mali by) v pripade ze nesuhlasite s vyjadrenim, tiez to nepomoze lebo nik nezaruci ze ste si do topanok vodu nenaliali. preto treba dat topanky radsej znalcovi, alebo s tym minimalne pohrozit...

Jano varga

tuto metodu odporucam len majitelom gt.Mne to poradila davnejsie kamoska,kt.kupovala gt boty tusim v yaksteame/tam jej to poradili/.jej vydrzali 24h vo vode.Ja som to skusil s celokozennymi kefasmi so sympatexom a po 8 hodinach som bol sklamany.Z obchodu mi odpisali,ze sak nebudem chodit 8hodin v potoku..Takze este raz,ak sa chcete vyhnut sklamaniu a nemate gt,ktory jediny to garantuje,kaslite na to:-)

Lubo

Ja mam velmi dobre skusenosti s voskom Grangers Leather Conditioner, ktorym od nova mazem Meindl Island Pro a maximalna spokojnost. Na zahriatie pouzivam fen :-) do rury sa ich bojim davat. Vosk je vsak pouzitelny iba na celokozenu obuv z hladkej nubuk koze. Ak mate suede kombinovany s nylonom (vacsina modernych technickych topanok), potom treba pouzit nieco ine. Podla mojich skusenosti je najlepsie nieco na baze vody, ci uz s hubkovym nanasanim alebo mechanickou pumpou. Klasicky sprej by som neriesil.

Bacaardi

mne sa osvedcili toko spraye na nubuckovych la sportivach. vosk som nepouzival, avsak je pravda ze je to najlepsia forma impregnacie vraj.

Hasty

palic: za najosvedcenejsiu metodu impregnacie sa povazuje vosk ci uz od grangers alebo nikwaxu prip. dalsich. nanasanie na mierne zohriatu kozu (napr. vo vykurenej izbe)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma