Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Do východných N. Tatier radšej nechodiť?

Paso24paso

Ako to vyzera v oblati Chopku a Dumbiera... konkretne vystup po zltej z Jasnej do sedla Polany a potom zostup z Krupovej hole do Sirokej doliny. Diky

Tigervegetarian

Čo sa týka toho džemu, a ním spôsobených žalúdočných ťažkostí, tak ja som si pred časom v Lidli kúpil rybí pepřenky, a zjedol ich. Poriadne ma z nich zdulo, ako keby som zjedol kilo sadry, a musel som zjesť niekoľko espumisanov, lebo sa to fakt nedalo vydržať. Ale naozaj neviem z čoho mi bolo zle. Neobviňoval by som nikoho že tým rybám do vody niečo sypal. :)

K tým postrekom sa nechcem vyjadrovať, lebo o tej postrekovej látke nič neviem, ale bude sa treba pripraviť na to že všetky tie lesy tam aj tak pôjdu dole. Lebo to nie sú pralesy, ale obyčajné umelo vysadené hospodárske lesy, pozostávajúce z druhovo a aj vekovo rovnakých stromov. Takže ak ich nezrúbu, pováľa ich vietor a dorazí lykožrút. Každopádne toto všetko je nič v porovnaní s besnením developerov na Chopku a inde. Lebo stromy dorastú, ale zbaviť sa budov bude oveľa ťažšie, ba povedal by som že nemožné.

Bean

RC, ak mas k tomu nejake podklady, tak ich prihod, nech "pochybovac o ucinkoch cypermetrinu" nefrfle.

Rc

k tomu cypermetrínu este tolko, ze sa potvrdilo, ze aj v malych mnozstvach genotoxicky a dokaze sa viazat na DNA a vysledkom su rozne mutacie a tumory. takze to je ten nas neskodny postrekovy produkt. takze hor sa do nasich narodnych parkov, horam zdar... :(

Jjano

Tak Boro, aby sme si to zjednodušene zhrnuli:

  1. Ivo sa spýtal, či jeho nevoľnosť nemôže súvisieť s postrekmi. Neuviedol, kedy boli čučoriedky zbierané.
  2. Ty si mu odpovedal, že je trúba, lebo jedol čučoriedky pozbierané tesne po postreku a navyše siod veci prirovnal čučoriedky k zemiakom.
  3. Ja som v jeden a pol riadku namietol, že nie je možno porovnávať Č a Z a že nemáme informácie o čase zberu.
  4. A Ty si mi odpovedal, že vlastne nevieme, kedy Ivo tie Č zbieral a po dosť nesúvisiacej vate si pripustil, že Ivovi mohlo byť zle aj z postreku a opäť si mu vynadal, tentokrát, že je chamtivý.

Tak teda nechápem, čo si chcel povedať. Ťažká debata...

Ale naspäť k veci. Napísal si: " Nevyhynul hmyz, nevymreli ryby, neskapali vtáky. Všetko ide ďalej ako pred postrekom." To vieš ako? Robil si tam nejaké osobné pozorovania a prieskumy fauny a flóry?

Peter61

Boro:

  1. V svojej odpovedi na moj mejl rozsahu tak cca dvoch autorskych harkov si o.i. uviedol, ze moj guru je J.Lukac.
    Moj "guru" je tak mozno P.Schubert a co sa tyka NGO, myslim si, ze v ramci ochrany prirody maju miesto rovnako ako SOPRR-SR a pod.

  2. Spravne davkovana osobna invektiva IMHO viedla adminku k vymazaniu tvojho prispevku z 5.7.2008

  3. Howgh

Boro

Jjano: Keď to tak zoberiem, tak Ivo vlastne nepísal nič o tom, ,že by to mal s postrekov. Nepovedal, či je ten džem z tohtoročnej úrody a ani kedy čučoriedky zberali, takže naše dohady sú vlastne len dedukciou. Ale, ako som písal v článku o prechode Skorušinských vrchov, zažil som osobne sám aj s kamarátom priamy zásah postrekom bez akéhokolvek predchádzajúceho varovania a videl som, že miestne rodinné gangy to úplne ignorovali, akurát si pofajčili a zberali ďalej.RC má správnu poznámku v tom, že ŠL nikoho neinformovali o tom, že budú striekať, aká je ochranná lehota a kde budú aplikovať postrek. Ja osobne viem, že u tejto látky je to 28 dní a viem aj to, že tá lehota je vždy istená 100%-ným navýšením pre tzv. nepreukázanú istotu, čo znamená, že nikdy si nemôžeme byť úplne istý.Ale viem, že varovania v prípade postreku sa týkajú koncentrácií, ktoré sa nemôžu (resp.nemali by sa ) vyskytovať pri normálnej aplikácii a ich škodlivé účinky prezentované našimi "ochranármi" sú len v prípade opakovaného pôsobenia vo vysokej koncentrácii.Veď sme tu na týchto stránkach čítali o úplnom a nenahraditeľnom poškodení fauny a flóry po postrekoch a doteraz sme nikde nič nečítali, nevideli a nezažili, že by sa tak stalo. Nevyhynul hmyz, nevymreli ryby, neskapali vtáky. Všetko ide ďalej ako pred postrekom. Len Ivovi zostalo špatne po lekvári, čo je teda naozaj rana. Nehovorím , že by to nemohlo byť z postreku. Mohlo. Ale keď sme chamtivý a chceme za každú cenu naoberať aj keď sme varovaní, tak asi je chyba niekde inde. Ale zasa opakujem, že to vôbec nemusí tak byť , možno je chyba v pridaní konzervantu do džemu, či inej indispozície. No a na reakciu Petra radšej odpoviem priamo jemu na jeho email. Lebo to naozaj nemá žiadnu cenu odpovedať tu.Veď ja som sa v mojej odpovedi Ivovi naozaj okrem Iva nikiho nedotkol a ani nikomu nič nevytýkal. Ale zdá sa mi, že tu zasa platí to staré : Kdo nejde s nami, ide proti nám.

Rc

boro, vies kolko ludi vobec netusi, ze sa niekede niekedy nieco postrekovalo? okrem toho, vies kolko trva latkam ako cypermetrin a pod. na uplne odburanie v plodoch, zemi. hubach, stromoch....???

Peter61

Sonicka, daktori su rovni adaktori rovnejsi ?

"Nuž od Lukáča ....... A ten nasprostelý elektrikár z Čergova zasa všetkému najlepšie rozumie. 05/07/08 15:44 boro "

S uctou peter.kalensky@gmail.com

Admin

Prosime diskutujucich, aby diskutovali v priatelskom duchu a konstruktivne a neznizovali sa k osobnym invektivam. Dakujeme.

Peter61

Boro, sorry, napis pls daco o chlastacke Karibiku, o Krkonosiach na hororryblaboly alebo tak.
Uz mi tie tvoje dristy o ochrane prirody, urazky na adresu NGO a pod. lezui na nervy.

Jjano

Boro, akurát že Ivo nikde nenapísal, že to zbieral tesne po postreku, čučoriedky nie sú zemiaky a oblasť V. Boca a Fišiarka nie je zemiakové pole.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov