Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Dieta na rebrikoch

Diskusná téma Dieta na rebrikoch

Klasický problem - dcera 6 rokov miluje rebriky a ja ako starostlivy otec, ktorý s detskou turisttikou zacina - chcem zabezpecit aby mi nespadla do tiesnavy - poradi mi niekto, ako konkretne zabezpecit bezpecnost dietata v takomto pripade? Lano? Ako na to?

Peter61

PeterNR, bolo to kdesi v Suchej Belej, vodorovny rebrik cca 1,5 m vysoko. Chytat som ho zacal hned za zaciatku padu, preto nehodil papulaka na lad. Asi je lepsie, ked v zime decko ide s pohonom 4x4 a na jedneho dospelaka je 1 decko.
Na korekciu chyb inych turistov mam hubu a pistalku.

babima : jednalo sa mi iba o zamenu terminov diakritika a interpunkcia, co maju zrejme rovnaky vyznam aj v krajine Tvojho pobytu. Tak ci tak, dnesna new generation by zrusila pravopis, vybrane slova etc., ale ja som gramaticky fasista.

Babima

-Miso B.Nechcem urážať "odhodlaných " otcov, veď tie deti sú len ích.I keď sami napísali, že také koniny sami nerobili. Nuž nech.Pokiaľ ide o slovenský pravopis,ospravedlňujte ma, už som mimo od r.64. Horám a hlavne deťom zdar!!!

PeterNR

Pozerám, že diskusia pokračuje, to je fajn :-)

Peter aký dlhý bol ten pád, ktorý si zachytil v ruke? Bolo to niekde v hornej časti Suchej Belej?

Martin ja som od Žiliny, často som chodil do Dier. Asi preto mi rebríky nikdy nevadili a ani teraz nevadia. Nikdy sme sa tam neistili.

V Sl. raji som bol prvý raz až ako dospelý. Nebezpečnejšie ako rebríky sa mi zdajú tie stupačky v prielome Hornádu, resp. vodorovné drevené "rebríky", kde môže dieťa spadnúť aj v lete kvôli zakopnutiu, pošmyknutiu... predsa len sú to deti - môžu byť pojašené, stratia na chvíľu koncentráciu, alebo ku koncu môžu byť už unavené... Alebo to môže byť chyba iného turistu, ktorý môže dieťa zhodiť napr. tým, že potiahne za reťaz, ktorej sa dieťa drží.

Preto som dal do diskusie otázku, ako istiť dieťa na vodorovných tech. pomôckach.

Lebo darmo sú moje deti šikovné, môžu sa zapozerať, pošmyknúť alebo zle stúpiť, alebo ich môže dakto nechtiac zhodiť... Srdce by mi puklo keby som videl dieťa letieť do Hornádu...

Čo sa týka veku detí, moje majú 1,5 + 6 + 10 rokov. Chodíme zatiaľ na ľahšie a kratšie túry tak do 10 km, najmenší sa nesie v šatke.

Samozrejme rokliny sú pre nich aj pre nás zaujímavé, a myslím si že v tomto veku tie kratšie a ľahšie rokliny už zvládnu. V tom prielome Hornádu väčšia časť chodníka bola úplne v pohode, len niekoľko úsekov bolo trochu rizikovejších imgur.com/a/HoNwo#0

Riziko je kombinácia pravdepodobnosti a možných následkov pádu - aj keď pravdepodobnosť je nízka, následky pádu v tých miestach by boli fatálne.

Preto pre zmenšenie toho rizika som začal zisťovať, aké sú možnosti istenia. Jednou z nich je naviazať si dieťa na krátke lano a sám sa istiť slučkou o reťaz.

Peter61

Martin,
pytal som sa, ze ci si ako decko chodil TY na zaladnene drabinken. Ja nie, ale decka som vzal. doteraz sa z toho padu chalan strhava zo spanku ( a jeho partacka smeje)

petozbb
klasicke kramle mozu byt take hrube, ze "obvykla" kar. so svetlostou 21-25 mm na nich nestaci.

MisoB

V každom prípade treba drobca brať najprv na nenáročnejšie terény, aby nebol hneď zošokovaný rebríkom v Sokolej doline :) Mne sa osvedčili Súľovské skaly (a každý si snáď nájde čosi vo svojom okolí), kde sme so synom boli pečení-varení... a potom v necelých 6-tich preskákal cez Priečne sedlo ako kamzík. "Istenie" bolo vždy len bez pomôcok lezením za deckom.

Peto z BB

Na Ostrom Rohaci sme raz videli otca a syna (uz nad 10r.) istit sa ferratovym setom o retaz. Isli v opacnom smere, tak sme neodsledovali ci velkost karabin bola dostatocna kedze sa istili o retaz. Ale ako pise vrana, zaujalo to nas a zdalo sa mi ze aj dalsich ludi kladne. Ale zas bol to pracovny den, tak tam nebola taka ta tradicna zapcha a la Priecne sedlo v slnecne soboty. Chce to zrejme cit pre vyber nielen trasy, ale aj vhodneho terminu.

Knor

Ahoj Lubo,
Aha, uz rozumiem. Mohol som si domysliet :-?.
Peto, potomkov som v zime na ziadne zaladnene rebriky samozrejme nebral. A netrufol by som si na to ani so spagatom.

Fangorn

Martin: len pre vysvetlenie - máme 2,5 ročného a skor ako bude mať 5 ho na úseky s techn.pomockami neplánujem zobrať :)

Peter61

Martin :
noo, boli sme ini, ale chodieval si ako decko v zime do Sl.raja ?

Peter61

Na kramle sa ta kratka slinga ( nylon, nie Dyneema!) hodi, najma ked je kramla hruba a karabina nema dostatocnu svetlost (=gate opening).
Cvaknutie do oka retaze ( ak sa mu neda vyhnut) je lahsie s malou karabinou, napr.
salewa.com/…/hot g2 screw-7

ako s HMSkou. Na K karabiny v tomto pripade radsej zabudnur

Vrana

Martin: teoretizovanie snad nie, skor potvrdenie si ci konkretny postup je spravny. Lubos aj Pali vedia ako.

2 Lubos: netreba sa hanbit preistit si dieta. Moja skusenost je za ostatnych ludi to skor zaujme ako podrazdi.

My sme rebriky nikdy nejako extra neriesili. Klasicky postup bol (a stale je) rodic tesne za dietatom a pokial sa da oddelit deti vzdy dospelym aby sa navzajom nepredbiehali a nestuchali do seba.

Knor

:-) Fangorn, o 2 roky? Myslel som, ze ako-tak sa da predvidat cosi menej ako 9 mesiacov.
Inak, toto teoretizovanie mi pride take akesi zvlastne. Nikdy sme ziadne extra istenie neriesili, lebo nebolo treba. Deti byvaju sikovnejsie ako rodicia :-).

PaliT

Dáš krátku šlingňu na reťaz a HMSku do nej. Dalo by sa odistiť v skutočne problematických úsekoch aj tak, že vôbec nehrozí pendel, ale to je trochu náročnejšie na vysvetľovanie.

Fangorn

mňa to čaká o cca. 2 roky takže díky za postrehy.
moja teoretická predstava - rebríky istenie zhora (ako napísal Peter61), kašlať na to že sú tam aj ďalší ľudia, nech počkajú.
horizontálne stupy, prípadne reťaze (napr. Ostrý Roháč) istenie krátkym lanom s tým že ja sa zaistím o reťaz nejakou plochou slučkou lebo prestrčiť cez reťaz HMSku alebo karabínku z ferata setu sa mi nezdá moc reálne

Peter61

Je rizoto použivať cudzie termity, ak ich človek suterénne neovláda.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma