Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cyklo s deťmi popri Varínke do Terchovej

Diskusná téma K článku: Cyklo s deťmi popri Varínke do Terchovej

V článku by som chcela milovníkom cyklistiky priblížiť novú cyklotrasu, ktorá vznikla medzi Žilinou a Terchovou. Jej vznik dáva cyklistom jedinečnú možnosť prejsť do Terchovej na bicykli prakticky mimo hlavnej cesty. Je teda ideálna aj pre rodiny s deťmi či pre malých cyklistov a korčuliarov. My sme sa na trasu vydali s deťmi koncom júna, keď ešte neboli všetky mosty na cyklotrase dokončené, a tak sme trochu improvizovali a brodili Varínku, ktorá nás na trase sprevádzala. V súčasnosti je trasa dobudovaná a cez všetky mosty sa dá prejsť – na bicykli alebo pešo.

Janabilesova , 2

Po roku sme si prešli cyklotrasu opäť. Momentálne sú všetky mosty hotové a dá sa nimi prejsť. Pred mostami pribudli značky o stúpaní na mostoch (napr. 17%). Treba vedieť prehadzovať na ľahký prevod a vedieť sa vyhnúť stĺpikom, ktoré sú tesne pred nájazdom alebo zjazdom z mostíka. Nájazdy sú niekedy zo (do) zákruty. Pri klesaní na mostoch treba deti naučiť, aby nebrzdili tak, že dávajú nohu z bicykla dolu, ale aby brzdili bicyklovými brzdami majúc nohy na pedáloch. Mnohí robia aj tak, že strmšie mosty prejdú celé pešo popri bicykli.

Janabilesova

Tentokrat sme isli z Varina, cize mimo Konhory. Relacia Cyklopotuliek z minulej nedele avizovala, ze vstko by malo byt OK a bez prekazok.

Tomka

Máme vo Zvolene cez Kováčovský potok tiež klenutý a krytý mostík.Keď trochu primrzne, ideme sa na ňom pozabíjať!

Jjano

Lubo, zle som to napísal. nemal som dať "účel", ale "benefit". Neobhajujem tie strechy, iba som spomenul jeden ich benefit.

Priznám sa však, že mi viac ako tie strechy vadia tie oblúky. Podľa fotky to síce nie je nič strašné, ale neviem ich účel a pre malé deti môžu byť nebezpečné, pretože ich zrýchlia a prinajmenšom na jednom z mostov je vidieť, že ich zrýchlia do zatáčky. To považujem za väčší fail ako strechy.

Ale inak super super super, že sa tá cyklotrasa nakoniec vydarila, je naozaj prospešná a tlieskam OOCR Malá Fatra, že to vybojovala a postavila!

Lubo

Jjano, za usetrene peniaze mohli kazdych x kilometrov urobit obycajny pristresok. Pomohlo by to cyklistom ovela viac.

Monika kotianova

Cyklotrasou som si prešla začiatkom augusta, keď ešte nebola dokončená. Začínali sme v Nedzbudskej Lúčke a pred Terchovou odbočili smer Stará Bystrica. Je super, že už konečne vznikla ďalšia nová cyklocesta v tak atraktívnom a hojne navštevovanej kraji.
Ale na druhej strane som si hodne ponadávala na projektanta a ľudí čo schvaľovali megalomanské mosty, to určite aktívny cyklisti neboli. Z úplnej roviny to na mostoch prešlo do hrozne prudkého stúpania. Myslím, že tu bude dochádzať k mnohým kolíziam medzi cyklistami. Mosty sa dali urobiť pekné rovné, ale hlavne bezpečné ako to je na kysuckej cykloceste. Veď po riečke Vavrínke nepremávajú nákladné lode.
Ešte my chýbali v dedinách nejaké smerovníky k zaujimavým miestam napríklad v Belej k Belským skalám.
Určite deti v lete privítajú schladenie vo Vavrínke a všimla som si, že na jednom mieste mali domáci vybudované aj miesto na opekanie.

Juraj Kalaš

Lubo ma pravdu...naco rovny most za cca 100kE, ked mozeme postavit onakvejsi most za 300kE...v zime pri pri tom sklone a namrznutej mostovke len prenasanie bicykla...no jasne-kto by uz tade v zime chodil...

Jjano

No, jeden účel tam vidím - ochrana pred dažďom, i keď to asi nie je primárny dôvod, prečo investor zvolil takéto riešenie... Na mojich cykloptulkách som niekoľkokrát prečkával dážď na krytých mostoch a bol som za to vďačný.

Lubo

Podľa mňa je to zbytočné a škaredé.

Ja?No!

@janabilesova Tiež som chvíľu rozmýšľal o tieni v lete či úkryte pred dažďom, ale keďže ide o komunikáciu, asi by nebolo vhodné aby tam ľudia postávali, blokovali.......
Obídu sa dva bicykle na tom moste? Aký je široký?

FunTTomas

Plastový šindeľ prekrýva drevenú konštrukciu a zároveň lávka so strechou je drahšia, tak asi preto.

Janabilesova

Lubo, to sa treba pytat na OOCR Mala Fatra. Ja mam dojem, ze tie vyssie mosty su ponate ako miesta s vyhladom do okolia. Zastresenie je v lete fajn, lebo mas tien. Ale urcite narocne na udrzbu, okrem samotneho povrchu cyklochodnika sa treba starat aj o udrzbu strechy...

Ja?No!

Možnože tam namontujú solárne panely a postavia nabíjačku pre elektro"bicykle"
Ale vyzerá to pekne.
Skoro ako tie nové útulne.

Lubo

Vysvetlite mi niekto zmysel prestrešenej cyklolávky?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov