Poloha

Nachádza sa na severnom okraji poľany Košariská, ktorá pokrýva záver bočného hrebeňa vybiehajúceho z Borišova a oddeľujúceho doliny Horný a Dolný Borišov. Nachádza sa pár metrov od zeleno značeného turistického chodníka vedúceho z Belej k Chate pod Borišovom. Kto stúpa nahor od Chaty Havranovo, zbadá salaš hneď po vyjdení z lesa na ľavej strane. Z opačného smeru, pri klesaní od Borišova vidno jeho strechu už z väčšej vzdialenosti priamo z chodníka.

Prístup

- zelená z Belej (bus), 3.30 h (od Havranova-chata 1.00 h)
- zelená od Chaty pod Borišovom, 0.50 h

Objekt

Stavba zrubovej konštrukcie má pôdorys asi 4 x 5 m. Sedlová strecha je pokrytá červenou škridlovou krytinou v dobrom stave, štíty sú obité zvislými doskami. Vchod je v severnej čelnej stene, nízke dvere sú obité plechom. Podlaha je pokrytá doskami. Vnútorný priestor je predelený na dve časti, priechod je bez dverí. V prednej väčšej časti je napravo za dverami široká palanda, za ňou potenciálne použiteľná piecka. Steny sú obložené plátmi sololitu. Zadná hospodárska časť je bez zariadenia, s malým okienkom a bez obloženia stien. Z nej sa dá vydriapať (rebrík som nevidel) do podkrovia, zaberajúceho priestor nad prvou časťou.

Nocľah

Na nocľah sa dá použiť okrem palandy (dvaja prítulní nocľažníci) aj podlaha oboch častí (cca 8 ľudí) a podkrovie (cca 6 ľudí). Vzhľadom na neutesnenosť južnej strany netreba rátať s veľkým tepelným komfortom.

Okolie

Odhadujem, že salaš už nie je používaný na pôvodný účel. V čase mojej návštevy (november 2009) bol vnútri dosť neporiadok, ako to už býva v podobných voľne prístupných objektoch u nás. Poniže salaša asi 100 m v lese je ďalšia stavba (chata?), ktorú som nebol skúmať. V bezprostrednom okolí nie je zdroj vody, pred salašom je ohnisko.