Objekt už neexistuje – zhorel

Zrub zhorel – foto Priesil
Zrub zhorel, foto: Priesil

Poloha a prístup

Zrub pod Veľkým Lyscom sa nachádza v južnej časti pohoria Tribeč, na rozhraní chotárnych území obcí Velčice a Kostoľany pod Tribečom. Situovaný je juhovýchodne od sedla pod Lyscom, priamo pod vrcholovými bralami Veľkého Lysca. Prístupný je po žltej značke, ktorá spája Velčice s Kostoľanmi pod Tribečom. Z rázcestia sedlo pod Lyscom sa treba vydať juhovýchodným smerom po významovej odbočke žltej značky, vedúcej na vrchol Veľkého Lysca. Tesne, ako dosiahnete úpätie vrcholových brál, dostanete sa na malú plošinu s mohutným skalným blokom. Po obídení tohto brala zbadáte hneď vedľa chodníka stavbu zrubu. Bralo totižto zakrýva zrub v smere prístupu od sedla pod Lyscom. Cesta z Velčíc sem trvá približne hodinu a pol, z Kostolian pod Tribečom sem dorazíte asi za jednu hodinu.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Opisovaný objekt predstavuje drevenú stavbu zrubovej konštrukcie. Jej pôdorys je v tvare písmena „L“ s rozmermi približne 2 x 5 m. Zrub je zastrešený sedlovou strechou z dosiek. Do čelnej steny je situovaný vstup a okno. Dvere sa zvnútra istia len za pomoci špagátu, takisto ako aj okno, v ktorom je osadená drevená okenica. V interiéri sa nachádzajú štyri prične určené na spanie. Podlahu tvorí členitý skalný masív, ktorý je nevhodný na nocovanie. Preto je kapacita zrubu určená len pre štyri osoby. Tepelný zdroj – piecku či ohnisko tu nenájdete. Preto je použitie vlastnej karimatky a spacieho vaku samozrejmosťou. Zariadenie zrubu dopĺňa ešte malá polička. V čase mojej návštevy sa tu nachádzal rošt na opekanie, noviny na zakúrenie ohňa a malý hrnček. Vedľa zrubu stojí malá zastrešená terasa slúžiaca na uskladnenie palivového dreva. Pekne upravené ohnisko so sedením je pred zrubom.

Voda

V tesnej blízkosti zrubu sa žiadna voda nenachádza. Najbližší prameň nájdete pri turistickom rázcestí horáreň pod Lyscom. Ďalšiu možnosť načerpať vodu máte v obciach Velčice a Kostoľany pod Tribečom. Mimochodom, krčmy v týchto dedinách bývajú otvorené až v poobedňajších hodinách.

Okolie

Okolie zrubu je z mnohých pohľadov zaujímavé a atraktívne. Z vyhliadky na vrchole Veľkého Lysca sú výborné pohľady na hrebeň pohoria Tribeč s najvyšším vrcholom Veľkým Tribečom. Výhľad východným smerom vypĺňa Kostolianska kotlina s hradom Gýmeš a vrchom Žibrica. Za dobrého počasia sú na obzore vidieť aj kontúry Považského Inovca. Okrem prírodných krás môžeme v okolí obdivovať rôzne architektonické a archeologické pamiatky. Veď aj samotný vrchol Veľkého Lysca zaberá hradisko z doby bronzovej. Medzi najmonumentálnejšie stavby v okolí sa radia ruiny hradu Gýmeš. Ďalej sú to lokality zaniknutých hrádkov v polohách Studený hrad a Velčice – Pri Čerešňovom potoku. Medzi sakrálne skvosty patrí kostol zasvätený sv. Jurajovi v Kostoľanoch pod Tribečom s unikátnymi románskymi freskami (vstup len na objednávku – zdarma). V lete nájdete príjemné osvieženie na brehoch vodných nádrží Velčice a Jelenec (ATC Jelenec - Remitáž).

Užitočné odkazy

Obec Velčice
Obec Kostoľany pod Tribečom
Kostol sv. Juraja
Virtuálna prehliadka kostola sv. Juraja
Obec Jelenec
ATC Jelenec
Chatová osada pod Gýmešom
Hrad Gýmeš