Materiál

Northland pre všetky svoje výrobky vyvíja vlastné materiály namiesto používania cudzích. Softshell v podaní tohto výrobcu nesie názov Stormshell a ide o trojvrstvý laminát s použitím membrány. Konštrukčne sa teda podobá na Windstopper Softshell od Gore. Osobne som však zástancom bezmembránových materiálov, ktoré svoje vlastnosti dosahujú len za pomoci hustého tkania vlákna (napr. WB-400 firmy Schoeller). Výsledný produkt má tak vyššiu predušnosť, ktorá však ide na úkor tepelnej izolácie.
Použité zipsy sú dvoch druhov – odvetrania v podpaží sú klasické a ich výrobcom je firma Huachang, ostatné sú vodeodolné pogumované YKK.

Dizajn a prevedenie

Rovnako ako pred nedávnom testovaná bunda Exotherm 7.10, aj Denali zaujme svojou žiarivo oranžovou farbou. Zdá sa, že táto farba je tento rok v móde u Northland dizajnérov. Samozrejme, možné sú aj iné farby – červená, čierna, modrá a biela. Výrobca pri svojich strihoch myslí aj na ženy, pre ktoré je k dipozícii dámsky model tejto bundy.

Pre správnu funkčnosť softshell materiálov je potrebné aby oblečenie dobre priliehalo k telu – túto požiadavku Denali dobre spĺňa. Keďže Stormshell materiál je elastický, nepôsobí bunda proti žiadnemu pohybu, čo je pri outdoorovom použití nevyhnutnosťou. Strih poteší ľudí s dlhším krkom, pretože golier je pre nich dostatočne vysoký. V golieri je ukrytá dobre tvarovaná kapucňa z tekého šuštiaku. Čo mi na golieri však prekáža, je, že absentuje podšitie mäkkým fleesom a tak je nutné si zvyknúť na škrabavý pocit pri nosení na holom krku. Rukávy sú zakončné elastickou manžetou s dierou na palec. Manžeta okrem držania rukávu na správnom mieste navyše chráni väčšiu časť dlane. Pre odvetranie pri veľkej potivosti poskytuje bunda viacero možností. Všetky vrecká sú vnútri zo sieťoviny a pri ich otvorení môže para unikať von. Dalej možno otvárať zipsy v podpaží, vzniknutá škára je prešitá sieťovinou, takže rozopnuté rukávy neodstávajú. K dispozícii sú šťahovacie gumičky v páse a na krku, aby bunda správne priliehala.

Stormshell materiál je nepremokavý s vodným stĺpcom 10.000mm, avšak do veľkého dažďa táto bunda vhodná nie je. Švy totiž nie sú podlepené a teda do bundy by cez ne natieklo. Northland má v ponuke aj bundu s nepremokavými švami, no jej cena je oproti testovanej dvojnásobná (ide o Denali Hood Jacket).

Kvalita

Počas doby testovania sa neobjavili žiadne náznaky zlej kvality. Zipsy fungujú spoľahlivo, aj keď pogumované majú tuhší chod. Švy sa javia kvalitné a väčšinou sú trojité – iba málo namáhané miesta sú šité jednoduchým švom. Pre ochranu pred odraním sú lakte a ramená potiahnuté čiernou ripstopovou látkou. Čas preverí odolnosť elastickej manžety, ktorá časť dlane a tak je vystavená veľkému mechanickému namáhaniu – najmä pri použití na bicykli.

Dojmy z používania

Podľa môjho subjektívneho dojmu je Stormshell materiál menej priedušný ako WB-400 od firmy Shoeller, z ktorého je ušitá bunda Sprayway. Prejavuje sa to najmä pri bicyklovaní, kedy je nutné sa často hrať s odvetraním v podpaží. Pri turistike som tento problém príliš nepociťoval. Odoslnosť voči vetru je veľmi dobrá, rovnako ako WB-400. Bunda je veľmi dobrá aj pri nízkych teplotách avšak vtedy je nutné si uvedomiť, že keď človek zastane na dlhší čas, musí na seba niečo teplé obliecť – napr. páperovú vestu.

Verdikt

Vzhľadom na cenu je bunda konkurentom hlavne českých výrobcov (Tilak, Warmpeace) a v ich spoločnosti svojimi vlastnosťami obstojí. Ak ti dobre sadne jej strih, bude veľmi dobrým spoločníkom takmer po celý rok.