Poloha

Salaš sa nachádza neďaleko diaľkovej trasy červenej turistickej značky (E8, Cesta hrdinov SNP), vedúcej cez hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Nachádza sa asi 200 metrov severne od červenej značky a je dobre viditeľný pri trase z Hadliarky na Kečku, kde sa medzi riedko rastúcimi stromami ukazuje. Pri trase od Kečky smerom na Hadliarku salaš nie je vidieť, je nutné prísť až k Hadliarke, pozrieť sa späť a salaš by nemal uniknúť pozornému pohľadu.

Objekt

Salaš je unimobunka na kolesách. Avšak vyzerá to, že nikomu tento príves nechýba, keďže je poriadne schátraný a ani okolie nevyzerá, že by tu ešte prebiehal chov oviec. Plechová búda má rozmery asi 3 x 4 metre, okno na boku je celé a nerozbité, avšak dvere sú na tom horšie, nedajú sa úplne privrieť a na svojom mieste držia len vďaka drôtu a doske, ktorá ich podopiera. Interiér nepôsobi veľmi čisto ani udržiavane, avšak veľkou výhodou je piecka vo vnútri (či je funkčná neviem). Vnútorné vybavenie je veľmi skromné – piecka, stolík, skrinka a posteľ zbitá z dosák plus 2 špinavé matrace. Na týchto doskách sa v pohode vyspia 4 ľudia. Na zemi sa tiež vyspí jeden, možno dvaja ľudia, ale podlaha je dosť špinavá.

Voda a okolie

Okolie je zarastené vyskou trávou a hneď vedľa salaša sa nachádza oplotenie, kde sa kedysi chovali ovce. V súčastnosti je však všetko zarastené. Pred salašom sú aj zvyšky ohniska, ale keďže sme stále v národnom parku (aj keď miestami o tom pochybujem), nebolo by namieste klásť oheň voľne na lúke. Prameň som nenašiel. V bezprostrednej blízkosti sa nenachádza, alebo je zarastený, ale keďže sa tu zjavne kedysi chovali hospodárske zvieratá, prameň na blízku by pravdepodobne mal byť.

Poznámka:

Nakoniec musím podotknúť, že ak je to možné, je lepšie prenocovať na oficiálnom táborisku v Hiadeľskom sedle alebo v salaši na Kráme, ktorý je tiež neďaleko, pretože salaš pod Kečkou nie je možné použiť ako oficiálne miesto k prenocovaniu v národnom parku, avšak v prípade nečakaných udalostí, alebo zlého počasia je určite dobré vedieť aj o takejto možnosti.