Forma

Názov - Čarovný zeměklíč, Tatranské pověsti a báje
Texty - Václav Cibula
Ilustrácie - Vladimír Machaj
Vydavateľstvo - Albatros (1976 a 1985)
Náklad - 18 000 a 80 000 výtlačkov
Počet vydaní - 2
Väzba - celoplátnová pevná s prebalom
Počet strán - 228, druhé vydanie 222
Jazyk - český
Rozmery - stredný formát knihy 17,5 x 20 cm

Názov a obsah

Z knihy sa dozvedáme, že veľa tatranských povestí rozpráva o pokladoch ukrytých v skalách, v jaskyniach, v priepastiach i na dne hlbokých plies. Hľadači týchto pokladov ukrývali alebo odovzdávali svojím synom skúsenosti a tajomné spisy a návody – zemekľúče, ktoré popisovali cestu k pokladom. A za takýto zemekľúč môžeme považovať aj túto knihu, ktorá nám ukáže bohatstvo ukryté v povestiach a bájach.

Kniha sa zameriava hlavne na povesti, ktoré sú svedectvom o ľuďoch, ako žili, ako mysleli a cítili, ako si vysvetľovali rôzne udalosti a prírodné javy, s ktorými sa v horách stretávali. Pre väčšiu prehľadnosť autor postupoval podľa miest, ku ktorým sa jednotlivé príbehy vzťahujú, takže celá knižka je takým rozprávkovým sprievodcom o Tatrách. Najskôr sa dozvieme, ako Tatry vnikli, ako dostali meno, ako vznikli plesá, koľko je v Tatrách vrcholov. Ďalej už nasledujú povesti od Zuberca v Roháčoch cez doliny a štíty Vysokých Tatier až po oblasť pod Belianskymi Tatrami. V obsahu je ku každej povesti napísaná lokalita, s ktorou sa príslušné rozprávanie spája. V závere autor uvádza, že zbieral tatranské povesti takmer 20 rokov. Niektoré boli zaznamenané v rôznych knihách, časopisoch, ročenkách a aj v novinách v intervale približne 150 rokov. Niektoré povesti sa zachovali ako rukopisy v archívoch a ďalšie si zaznamenal sám z rozprávania ľudí v podtatranských dedinách. Taktiež je podrobne uvedený zoznam základnej použitej literatúry.

Niečo o autorovi

Václav Cibula - (7. novembra 1925, Slaný – 4. mája 2009, Praha) bol český spisovateľ a prekladateľ z francúzštiny a španielčiny. Je autorom rozhlasových hier a dramatizácií, ako prozaik je významný svojimi prerozprávaniami českých i svetových rozprávok, bájí, legiend, povestí, stredovekej hrdinskej epiky a zábavných príbehov určených deťom a mládeži. K svojím adaptáciám často pripája spojovacie texty a komentáre vysvetľujúce literárne a historické súvislosti.

Ako sa dostať ku knižke?

Keďže vyšla dávno, tak sa už v kníhkupectvách nenachádza. Prekvapilo ma, že bola vydaná iba v českom origináli, hoci bola vydaná dvakrát. Tiež aj to, že v slovenských internetových antikvariátoch som ju zatiaľ nenašiel. Dá sa nájsť napríklad v ČR, kde sa hojne vyskytuje. Výhodné je si vybrať antikvariát, ktorý má možnosť platby vopred na účet v banke na Slovensku, keďže vtedy ponúkajú lacnejšie balné a poštovné. Cena samotnej knihy sa pohybuje iba okolo 55,- Kč až 150,- Kč.

Záver

Kniha bola pôvodne písaná pre deti od 8 rokov. Hovorí sa, že čím sme starší, tým sa viac obzeráme za detstvom. Preto možno budeme chcieť vedieť, prečo sa napr. Mních volá Mních alebo to budeme chcieť prerozprávať svojím deťom a vnúčatám. Ešte som našiel jednu knihu, ku ktorej som sa ale ešte nedostal: Tatranské povesti, autor Anton Marec, vydavateľstvo Matice slovenskej, edícia: Povesťová mapa Slovenska, 211 strán.

Prajem zaujímavé čítanie a prechádzky Tatrami s rozprávkovým sprievodcom.