Prístup

Po žltej značke od vynovenej horárne Rybníček je to asi 10 minút. Treba sledovať Blatinu proti prúdu a po jej sútoku s potôčikom z ľavej strany ísť ešte 100 m proti prúdu, prekročiť oba potoky a ísť doľava cez mladý lesík k lesnej ceste a lúke. Samozrejme, že sa dá prísť aj po žltej od Zbojníckeho či sedla Javorina, čo je podľa náučnej tabule 2,6 km.

Poloha a objekt

Bývalá (zrejme) horáreň leží pri lesnej ceste na pomerne veľkej lúke, asi 50 m nad potôčikom, ktorý sa onedlho spojí s väčšou Blatinou. Hoci na jednej časti je už spadnutá strecha, predsa len väčšina domu má ešte strechu zachovalú. Po vstúpení do budovy, ktorá nemá dvere, sa ocitneme v predsieni. Z nej sa dá ísť naľavo do veľkej miestnosti, ktorá má dvere a aj okno je zasklené. Podlaha je vyložená veľkými dlaždicami, omietka je čiastočne opadaná a spod nej vykúkajú kamenné múry. Nachádzajú sa tu dve drevené lavice. Oproti vchodovým dverám je asi bývalá kuchyňa. Je tu kanapa, zasklené okno a miestnosť tiež nemá dvere. Napravo sa vchádza do miestnosti, kde je už spadnutá povala a vidno aj deravú strechu. V dome sa pohodlne na zemi vyspí aj 20 ľudí. Len treba mať karimatku a spacák. Aj keď v lete možno netreba ani to.

Voda

Asi 50 m dolu pod domom za stromami tečie malý potôčik a po jeho prekročení je človek po ďalších pár metroch na brehu už silnej Blatiny, ktorá pramení pod Javorinou. Myslím si, že na varenie čaju, či polievok je voda v potoku dostatočne čistá. Na pitie by som ju predsa len nechal prevariť a nemali by z nej byť zdravotné problémy.

Drevo

Všade naokolo je v lese dostatok napadaných konárov. Hoci na dome sú ešte komíny, dnu chýbajú akékoľvek kachle. Oheň teda treba robiť vonku na lúke.