V turisticky pomerne málo známej oblasti sa nachádza útulňa, ktorá svojím vzhľadom a vybavením patrí, podľa môjho názoru, medzi top útulne východného Slovenska. Útulňu som navštívil asi trikrát a vždy som sa tam cítil príjemne, preto veľká vďaka všetkým ľuďom, ktorí sa pričinili o jej existenciu.

Poloha

Útulňa sa nachádza na vrchu Čierna hora (667 m n. m.), priamo na červenej turistickej značke známej ako Cesta hrdinov SNP (resp. slovenská časť európskej diaľkovej trasy E 8). Touto značkou je asi najjednoduchší prístup k útulni, a to buď smerom od Svidníka, z ktorého cesta tam trvá cca 2 hodiny, alebo z opačného smeru od dediny Kurimka cez Lazovú lúku a vrch Makovica. Trasa od Svidníka prechádza cez Ostrý vrch (599 m n. m.), kde sa nachádza hrob neznámeho ruského vojaka z 1. svetovej vojny, pri ktorom sa každoročne celebruje omša za všetkých padlých v oboch svetových vojnách.

K útulni sa taktiež dá dôjsť po zelenej značke zo sedla Grob (na ceste Hrabovčík – Rovné) po kótu Ostrý vrch a ďalej po spomínanej červenej značke.

Objekt

Útulňa je relatívne nová, bola zhotovená v roku 2007. Je murovaná, pričom z vonkajšej strany je na múroch lepený kamenný obklad a zvnútra drevený obklad. Vybetónovaná podlaha je osadená kameňom. Strecha je trojuholníkového tvaru, zateplená sklenenou vatou. Útulňa nemá poschodie ani podkrovie.

Pokiaľ ide o interiér, útulňa má murovaný kozub s roštom a ďalším náradím (kutáč, železné kliešte, lopatka na popol...), drevený stôl s lavičkou na sedenie, tri lavice, na ktorých sa dá vyspať, svietniky so sviečkami, podložka a pečiatka s logom útulne a metla, nakoľko sa počíta s tým, že každý návštevník po sebe uprace. Po stenách sú vyvesené obrázky miestnej fauny, fotky z výstavby útulne a rozhľadne, oslavná báseň na útulňu a schránka s knihou návštev. Pozitívom je tiež poriadok a minimum odpadkov dnu a aj v okolí útulne. Odhadujem, že v útulni sa bez problémov vyspí asi 6 ľudí a vďaka krbu je možné nocovať aj v zimnom období, s tým, že na kamennej dlažbe je lepšie použiť kvalitnú karimatku.

Bočná stena chatky spolu s predĺženou strechou a vydláždenou podlahou tvoria akýsi prístrešok, alebo lepšie povedané terasu so stolom a lavicami, kde sa v núdzi pri preplnení vnútra útulne dá ukryť pred nečasom. Okolie útulne tvorí upravené ohnisko, väčší altánok so strechou, stolmi a lavicami, kde sa takisto dá v prípade núdze prenocovať, a trojpodlažná rozhľadňa s celkovou výškou asi 16 metrov.

Voda

Jedinou nevýhodou útulne je, že sa v jej okolí nenachádza nijaký prameň, teda aspoň o žiadnom neviem. Najbližšia voda je približne hodinu cesty po červenej značke pod vrchom Makovica, prameň je však dosť slabý, preto sa naň netreba spoliehať.