Poloha

Búda sa nachádza na hrebeni Oravskej Magury, na vrchole zjazdových tratí lyžiarskeho strediska na Kubínskej holi. Je vcelku nenápadne ukrytá na okraji mladého smrekového lesa, za stožiarom obsypaným anténami a šesťuholníkovou drevenou budovou s ihlanovou strechou. Hrebeňová červená turistická trasa prechádza len pár metrov povedľa nej. Pri postupe od rázcestia s modrou je špicatá strecha viditeľná za stožiarom, pri zostupe z plochého zalesneného vrcholu Minčola ju pozorné oko zahliadne ponad burinu vpravo krátko pred vyjdením na lúčne priestranstvo.

Prístup

- žltá a červená od Chaty na Kubínskej holi, 0.55 h
- modrá a červená od Chaty na Kubínskej holi, 0.50 h
- červená zo sedla Príslop, 2.55 h
- červená zo Zázrivej, 3.10 h
- žltá a modrá zo Zázrivej, časť Kozinská, 1.55 h

z Dolného Kubína ku Chate na Kubínskej holi:
- žltá a modrá cez Kamenný závoz, 2.05 h
- zelená cez Koliesko, 2.50 h

Objekt

Búda je celodrevená, konštrukcia tvaru A, pokrytá dreveným šindľom v dobrom stave. Vnútro je tiež obložené drevom, podlaha z dosák. Vchod je z východnej strany, dvere sa dajú zatvárať. Z opačnej strany je v trojuholníkovom výklenku malé okno, zakryté kusom plechu. Zariadenie tvoria tri kovové postele, na jednej drevené palety, na druhej plastové podložky. Celkovo je vnútri poriadok a celý objekt je zachovalý.

Okolie a voda

Voda sa dá najbližšie nabrať z horného toku potoka, prameniaceho pod sedlom Kubínskej hole tečúceho pomedzi skalky pri žltej značke (cca 25 minút). Z vrcholových lúk sú výborné výhľady na všetky strany okrem západu.