Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza v centrálnej časti Bielych Karpát, v podcelku Bošácke bradlá. Je situovaný nad Bošáckou dolinou, na trase zelenej značky vedúcej z Bošácej cez osady Rolincová a Horné Kameničné do Novej Bošácej. Od TIM Bošáca sa k prístrešku dá dostať za necelých 20 minút, z TIM Rolincová sem prídete za 30 minút.

Objekt a nocľah

Objekt je drevenej zrubovej konštrukcie štvorcového pôdorysu s dĺžkou strán približne 4 m. Zastrešený je ihlanovou strechou pokrytou asfaltovou krytinou. Jeho interiér je zo západu a severu chránený plnou stenou. Východnú stranu chráni stena len čiastočne. Na juhu je voľne otvorený do okolitého terénu. Preto v prípade silného bočného vetra či dažďa pripevnenie celty alebo PVC fólie na nechránenú južnú, resp. východnú stranu zvýši komfort nocľahu. K vnútorným stenám sú pristavané širšie lavice, ktoré sa dajú použiť aj ako prične. Ďalej sa v interiéri nachádza mohutný stôl v tvare písmena „L“, na ktorom sa pohodlne vyspia dve osoby. K spaniu sa dá využiť aj zem. Tá je vysypaná drobným štrkom, preto je vhodné použiť nejakú silnejšiu podložku alebo karimatku. Celkovo sa tu vyspí aj väčšia skupina turistov v počte až 10 osôb. Pred prístreškom sa nachádza neupravené ohnisko, odkiaľ je pekný pohľad najmä východným smerom (Bošáca, Haluzice, Považie a pod.).

Voda a okolie

Prameň alebo iný vodný zdroj sa v tesnej blízkosti prístreška nenachádza. Vodu si musíme načerpať buď v Bošáci (obchod, krčma) alebo vypýtať v osade Rolincová.

Okolitý kraj je bohatý na rôzne zaujímavosti. K najznámejším miestam patrí jednoznačne obec Bošáca s pálenicou (možnosť exkurzie), ďalej blízke Haluzice s ruinou opevneného kostola, roklinou (NCH Haluzická tiesňava) a rozhľadňou na vrchu Háj. Nad Zemianskym Podhradím sú to lokality hradísk a stredovekých hrádkov na Martákovie (Martákovej) skale a Bašte (Hradišti). V dedine sa nachádza unikátny kostol elipsovitého pôdorysu a kaštieľ, známy z príbehu Adely Ostrolúckej a Ľudovíta Štúra, zachytený v knihe Ľuda Zúbka - Jar Adely Ostrolúckej. Ďalej je to rozhľadňa na vrchu Veľký Lopeník a hrad Beckov. Celá oblasť Bošáckej doliny patrí do mikroregiónu Bošáčka. Ďalšie miesta, kde sa dá prenocovať v takmer identických prístreškoch sa nachádzajú pri osade Rolincová, pod vrchom Velký Lopeník a aj na vlastnom vrchole.

Súvisiace odkazy

Obec Bošáca
Obec Haluzice
Obec Zemianske Podhradie
Túra okolím Bošácej
Rozhľadňa Velký Lopeník