Produkty Daylong som mal vždy zafixované ako opaľovacie krémy, ktoré sú pre malé deti a pre ľudí s fototypom, že sa spália už pri pohľade na fotku so slnkom zaliatej pláže. Nášmu synovi Daylong mažeme od malička, lebo nám to odporučila naša pediatrička, ktorej v tomto smere dôverujeme ďaleko viac ako akýmkoľvek iným zdrojom. Kubko sa zatiaľ nikdy nespálil a po vonku sa pohybuje odjakživa veľa. Keď som jeho krém občas použil na seba, nebol som spokojný s mastným pocitom, ktorý krém zanechal, lebo moja tvár má od adolescetných čias sklon k masteniu a z toho plynúceho akné. Daylong bol preto pre mňa nevhodný. Gélová forma sľubovala v tomto smere zmenu a tak Daylong dostal opäť šancu.

Gélová forma je trochu zamaskovaná, pretože na prvý laický pohľad a pocit ide o bežnú emulziu bielej farby, ktorá sa dobre rozotiera. Balenie je v praktickej 50 ml veľkosti, takže sa pohodlne zmestí do malej sieťky s vecami osobnej hygieny, ktorú nosím do hôr. Okrem krému je tam tyčinka na pery, malé hotelové mydielko, mikrovláknový uteráčik, zubná kefka a pasta, deodorant a papierové vreckovky.

Skúsenosti

Krém používam približne od marca tohto roka a teda bol so mnou na niekoľkých jarných skialpinistických túrach. Práve lyžiarske túry z hľadiska slnečnej expozície považujem za najväčší slnkový extrém, ktorý prezývam 3D mikrovlnka. Slnko má v marci a apríli celkom slušnú silu, dni sú dlhšie a keď k tomu pripočítame albedo (odraz) od bieleho snehu, tak tvár dostáva zabrať. A často nielen tá, lebo keď je pekne a slnečno, ruky nie sú v rukaviciach a niekedy príde na rad aj krátkorukávové tričko. Krém sa v týchto podmienkach osvedčil – ráno som sa nakrémoval ešte pred raňajkami, krém po pár minútach vsiakol a ani počas túry pri potení nezačal vytekať. Ochrana počas celého dňa bola dostatočná a na druhý deň ráno tvár vyzerala, akoby som predchádzajúci celý deň ani na slnku nebol. To bude možno pre niekoho nevýhoda, no aktívne "chytanie bronzu" nevyhľadávam.

V lete sú skúsenosti podobné. Pokiaľ dodržíte návod na použitie – t. j. aplikácia krému 20 minút pred tým, ako idete na slnko – ochrana funguje po celý deň a to tak dobre, že sa ani neopálite. Vodeodolnosť som neskúšal, pretože jednak by som testovanie nedokázal kvantifikovať a tiež nie som príliš vodomilný človek, takže kúpanie mi veľa nehovorí. Veľkosť balenia (50 ml) predurčuje krém k lokálnemu, nie celotelovému použitiu. To mi neprekáža, pretože tričko mám na horách oblečené vždy, a aj krátke nohavice nie sú úplné trenky, takže zvyčajne stačí namazať tvár, krk, ruky a nohy od kolien dolu.

Výrobok je podľa výrobcu vhodný aj pre ľudí so sklonom k alergii zo slnka. Mňa sa to našťastie netýka, Soňa však zo začiatku letnej sezóny musí dávať pozor a natierať sa práve takýmito krémami. Krém vyskúšala pri mori aj na horách a bola s jeho účinkom spokojná na rovnakej úrovni ako s Piz Buin Allergy, ktorý používala doteraz.

Vhodnosť krému do extrémneho zimného počasia neviem posúdiť, keďže tohtoročná zimná sezóna nám nedala možnosť ho otestovať.

Záver

Celkovo hodnotím produkt veľmi pozitívne a ostáva základnou výbavou mojej sieťky s vecami osobnej hygieny.

Čo používate vy na hory v lete a čo v zime? Podeľte sa o svoje skúsenosti vo fóre pod článkom.