Poloha a prístup

Mitová chata sa nachádza na vrchu Rohuľa (595 m), ktorý je situovaný severne od mesta Svidník. Okolo chaty vedie modrá turistická značka, ktorá spája Vápeník s Nižnou Jedľovou, kde sa napája na Cestu hrdinov SNP. Najľahšia cesta k chate vedie po modrej značke z Belejoviec (asi 0.50 h). Ďalšie výstupové trasy vedú z Nižnej Jedľovej (modrá) a z Kružlovej (miestna žltá). Obidve trasy vám zaberú približne hodinu. Ak sa na Rohoľu vyberiete priamo zo Svidníka, cesta vám bude trvať približne 2 hodiny.

Objekt a nocľah

Mitová chata (postavená v roku 2002) je drevená prízemná stavba so štvorcovým pôdorysom 5 x 5 metrov. Obvodové steny predstavuje vonkajší a vnútorný obklad z nahrubo opracovaných dosiek a paluboviek. Medzera medzi vonkajším a vnútorným obkladom je bez izolácie. Chata má jedny vchodové dvere a dve zasklené okná. Sedlová strecha je z trapézového plechu, bez izolácie.

V interiéri sa nachádza stôl a štyri stoličky. Okrem stola sú okolo stien umiestnené štyri široké lavice, na ktorých je možné prenocovať. V pravom rohu za dverami sa nachádzajú schody na povalu, kde je prázdny priestor. Povala je teda ideálnym miestom na prenocovanie, v ktorom by mohlo komfortne prespať 8 až 10 osôb na vlastnej karimatke. Pri schodoch sa nachádza liatinová piecka (petrík), ktorá slúži na vykurovanie alebo na varenie. V zimných mesiacoch je pravdepodobne využiteľná iba spodná časť chaty, pretože plechová strecha bez zateplenia a viac ako centimetrové medzery medzi doskami v štíte vás neochránia pred mrazom.

História a súčasnosť rozhľadne

Rozhľadňa stojí na mieste, kde v minulosti stála meračská veža. Bola vysoká 21 metrov a fungovala do roku 1962. Súčasná rozhľadňa je vysoká 14 metrov a má tvar štvorbokého ihlanu. Na rozhľadni sa nachádzajú štyri plošiny, na ktoré sa vystupuje po rebríkoch. Stavať sa začala v roku 2000 a dokončená bola v roku 2005. Na jej výstavbe sa podieľali obyvatelia obcí Vyšná Jedľová, Nižná Jedľová, Belejovce a členovia klubu Touristteam a Outdoor klub Svidník. Posledná renovácia rozhľadne prebehla v roku 2013 a realizovalo ju Občianske združenie Nízke Beskydy. V prípade dobrého počasia poskytuje rozhľadňa výhľad na Nízke Beskydy, Vihorlatské vrchy, Poloniny, Bieszczady, Čergov, Busov, Slanské vrchy a Vysoké Tatry.

Voda a okolie

Voda sa nachádza 450 metrov od chaty a dostanete sa k nej po modrej značke, ktorá smeruje do obce Belejovce. Odbočka k prameňu je riadne vyznačená a mali by ste k nemu trafiť bez problémov. Súradnice prameňa sú 49.361432° 21.554109°.

V blízkom okolí chaty sa nachádza turistická rozhľadňa a šesť stolov s lavicami. Dva stoly a malé ohnisko sú umiestnené pred chatou, ďalšie tri stoly a dve ohniská sú za chatou. Na lúke je pozostatok po veľkej vatre, pretože každoročne sa tu koná pálenie Jánskych ohňov. Pár metrov od rozhľadne nájdete tiež hojdačku.