Ani by som nepísal článok o objektoch, ak by sa nachádzali v inom pohorí, ale na Spišskej Magure je to asi biedne s úkrytom.

Chata pod Veterným vrchom sa nenachádza hneď pod zmieneným vrchom, ale na pravej strane 3 minúty po červenej a žltej značke východným smerom, k Poľane. Vďaka drastickému odlesneniu, je viditeľná pri spätnom pohľade.

Samozrejme, chata je zavretá, ale ponúka možnosť prespať na krytej verande chaty. Veranda je úzka a pojme len jednu osobu, prípadne dvoch veľmi prítulných nocľažníkov. Podlaha je z linolea, takže karimatka poslúži. Tiež je otázne, či ochráni pred bočným dažďom, ale s celtou určite. Na dohľad je drevená latrína a prameň som nezaregistroval.

Neďaleko razcestníka na Poľane sa nachádza ďalšia chata. Vidieť ju pri schádzaní neznačenej hrebeňovej trasy z Veterneho vrchu po lúke smerom na Poľanu. Rovnako ju môžete uvidieť, ak ste sa nechali viesť žltou z rázcestia pod Grúňom.

Ukryť sa dá aspoň v otvorenej dreveničke. Vedľa chaty sa nachádza kŕmidlo vysoké približne 2 m. Vodu si je možné načerpať na lúčnej vyvieračke nachádzajúcej sa asi v strede medzi kŕmidlom a smerovníkom na Poľane.