Objekt

Chata patrí Poľskému turisticko-vlastivednému spolku (Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze - PTTK) a stojí od roku 1979. Po celodennom pobyte v horách príde vhod sprcha a energiu doplní chutný žurek alebo pivo. Samotné ubytovanie je k dispozícii v izbách. Keď je plno, núdzovo sa dá prespať na podlahe. Je potrebné si doniesť vlastný spací vak, inak sa za posteľ dopláca. V okolí chaty je povolené stanovať za poplatok. Parkovisko je vzdialené 15 minút chôdze v cestnom priesmyku Przełęcz Wyżniańska (pôvodný rusínsky názov je Prislip) a na rovnakom mieste nájdeme tiež autobusovú zastávku poľskej medzimestskej dopravy a stánok národného parku. Útrata sa platí v poľských zlotých (PLN) a na webovej stránke chaty sa nespomínajú eurá.

Poloha a atrakcie v okolí

Poloha chaty je strategická, lebo leží priamo na zelenej značke. Nachádza sa pod masívom Malej Rawky (Małą Rawką) blízko jedného z výstupových bodov na Połoninu Caryńsku. Ak by niekto chcel objavovať Bieščadský národný park (Bieszczadzki Park Narodowy), netreba zabudnúť, že sa platí vstupné (6,- zlotých podľa mojich posledných skúseností; študenti vrátane slovenských 3,- zloté). Podľa stavu chodníkov a orientačných tabúľ sa zdá, že peniaze idú, kam treba.

Zo slovenskej strany je možný prístup od Kremenca (štátna hranica), preto ak by si niekto chcel predĺžiť túru pohraničným hrebeňom do Poľska, je to jedna z možností. Blízko (3,9 km) sa nachádza vstupné stredisko Połoniny Wetlińskej. A kto by mal záujem o ovčí syr, bryndzu, a iné dobroty, približne na tejto polohe sa nachádza salaš.

Subjektívny dojem z chaty som mal len pozitívny, preto ju odporúčam navštíviť. Okolie je krásne a oplatí sa prejsť národným parkom.

Užitočné odkazy

Webová stránka chaty
Bieszczadzki Park Narodowy
E-mapa Bieszczady z vydavateľstva Ruthenus (1 : 60 000)