Prístup

* z Rožňavy (vlak, bus) po zelenej značke cez Rožňavskú Baňu a chatu Turek za cca 2.30 h,
* z Rudnej (bus) po trase NCH (obe vetvy) za cca 2 h,
* zo sedla Filipka po zelenej značke (Chodník P. J. Šafárika) za cca 3.30 h.

Rozhľadňa

Vyhliadková veža bola vybudovaná s podporou Košického samosprávneho kraja, obce Rudná, obce Betliar a obce Rakovnica v auguste roku 2012. O architektonickom nepodarku sa zmieňujem z dôvodu necitlivého zasadenia objektu do prírodného prostredia. Z krásy uberá tiež veterným polomom značne zasiahnutý vrchol Tureckej, kde rastie (rástla) smreková monokultúra. Časť polomu je vyťažená a priestranstvo tak značne vizuálne utrpelo nielen samotnou kalamitou, ale tiež následnou ľudskou činnosťou pri ťažbe dreva.

Mínusové body veža "získava" konštrukčným prevedením, ktoré je hybridom rôznych stavebných materiálov a viacfarebný povrchový náter skôr pasuje do priemyselného areálu ako do horského prostredia. Uvážte sami, ako spoločne pôsobí: kovová konštrukcia zelenej farby v spodnej časti, modré schodištia a horná žltá polovica veže (3 plošiny). V prízemnej časti je murované prízemie a murovaná stena jednej strany schodišťa s postrannými betónovými stĺpmi. Prízemná časť konštrukcie je obložená dreveným doštením s konzervačným náterom.

Samotný (obmedzený) výhľad nech zhodnotí každý návštevník, ale stavitelia hornú plošinu poňali ako "väzenie", takže na sa okolie pozeráte spoza mrežovanej výplne, čo nepridáva na estetickom zážitku z návštevy. Chápem otázku bezpečnosti návštevníkov, ale vstup na konštrukciu je každopáne na vlastnú zodpovednosť. Jednoducho rozhľadňa Turek patrí medzi netradične poňaté výhľadové veže a vymyká sa z bežného priemeru rozhľadní na našom území.

Okoloidúceho pútnika poteší možnosť úkrytu v murovanom prízemí rozhľadne, kde sa možno v nečase ukryť alebo núdzovo prespať. Na betónovú podlahu sa zmestia štyria nocľažníci s vlastnou karimatkou a spacím vakom. Vstup je zabezpečený plechovými dverami a miestnosť je osvetlená trojicou malých okien. Súčasťou nie je žiadne zariadenie, iba improvizovaná lavička na klátikoch. Pri rozhľadni stojí turistický rázcestník Chodníka P. J. Šafárika a informačný panel NCH Turecká s ďalšími informáciami o lokalite.

Voda

Najbližší zdroj vody sa nachádza vzdušnou čiarou necelý 1 km na juhozápad od vrcholu (mimo značky) v pramennej oblasti potoka Zimná voda, kde je betónový válov s výdatným prameňom.