No o mesiac neskôr, keď sa do našich končín vrátilo babie leto a potuloval som sa po kopcoch nad mojou rodnou dedinou, zatúlal som sa aj na miesta, kde sme za mojich školských čias chodili na branné cvičenia alebo neskôr s partiou sa zabávať. Chatky však mali svojho pána a po akcii muselo všetko ostať tak, ako sme to prebrali.

Prístup

Ak robíte hrebeňovku od Čadce, tak zo sedla Semeteš v osade Solíkovci pokračujte po žltej, pri chatkách ste za cca 30 minút. Keď vyjdete z lesa na lúku na Galkove, nepokračujte dole do dediny ale asi 30 metrov pred poľovníckym posedom treba vojsť do lesa. Vedie sem vyjazdená poľná cesta. V zime po lúke vedie bežecká stopa Beskydsko–Javorníckej magistrály. Ďalším orientačným bodom môže byť stožiar bývalého vykrývača.

Zo smeru od Melocíka treba prejsť okolo Koliby Vrchrieka v rovnomennej osade a pokračovať do kopca na lúku. Od Melocíka to sem trvá cca 1,5 hodiny.

Na fotkách je červenou šípkou vyznačené miesto, kde treba vojsť do lesa.

História

Chata Vločka bola postavená v rokoch 1965 a 1966, bola využívaná celoročne a v zime slúžila hlavne lyžiarom – bežkárom. O 10 rokov neskôr jej pribudol sused – chatka, ktorú využívali miestni futbalisti. Čo mi z detských čias utkvelo v pamäti, tak obe chaty slúžili hlavne na akcie, ktoré mali „utužovať kolektív“ (dnes teambuilding), či už pracovníkov miestneho závodu na výrobu školského nábytku, alebo miestnych športovcov.

Objekt

V súčasnosti sú obe chaty prázdne, čo sa dalo odniesť, zmizlo, v oboch však ostali aspoň krby. Chata Vločka je bez okien a dverí, do podkrovia sa dá dostať po provizórnom rebríku, no na podlahe sa nachádza množstvo skla, takže na prespatie by poslúžilo iba prízemie objektu.

Na prespatie vo vlastnom spacáku a s karimatkou je použiteľná druhá chatka. Dnu sa vchádza cez malú predsieň, dokonca aj dvere sa dajú zatvoriť a ak by na niekoho ťahalo, v prvej miestnosti s krbom sa nachádzajú ešte jedny dvere, ktoré predpokladám pasujú na zárubne, ktoré oddeľujú predsieň od prvej miestnosti. Píšem síce o dvoch miestnostiach, no v podstate je to jedna veľká miestnosť predelená drevenou priečkou s veľkými otvormi. Okná, na ktorých chýbajú sklá sú zadebnené doskami, prefukovať by nemalo. Možno len cez okno v zadnej miestnosti. O stenu je opretá okenica, ktorá podľa všetkého patrí na pánty okna.

Na podlahe sa nachádza linoleum, v čase mojej návštevy (začiatok novembra 2015) tu bol relatívny poriadok, podlaha pozametaná, na krbe bolo niekoľko prázdnych plechoviek od piva. Pri krbe bolo pripravené drevo, v krbe zvyšok po ohni, takže chatka je podľa všetkého využívaná a krb je funkčný. Nájdete tu dve stoličky a skrinku, ktorá slúži zrejme ako stôl. Podľa môjho odhadu sa tu vyspí určite 10 ľudí s vlastným spacákom a karimatkou.

Voda

Voda sa pri objektoch nenachádza, no načapovať si ju môžete buď v ubytovni u Cipára, alebo v Kolibe Vrchrieka, príp. pred takmer každou drevenicou sa nachádzajú studne, ktoré väčšinou bývajú otvorené.