Krátke nohavice

Bergans Moa shorts sú ušité z ľahkej tmavomodrej látky, ktorá je zmesou nylonu (87 %) a elastanu (13 %). Vďaka uvedenej kombinácii sú nohavice ľahké, elastické, mäkké na dotyk a veľmi skladné. Sú preto príjemné na nosenie a veľmi rýchlo schnú, čo sa v lete hodí. Strih je anatomický, no zároveň nie veľmi vypasovaný – v oblasti stehien dostatočne volný, aby sa nohy vetrali. Sed je skôr nižší, čo mi vyhovuje. Vrecká sú k dispozícii štyri: klasické dve bočné, jedno zadné a jedno na pravom stehne spredu. Posledné menované je zatváracie na zips, ostatné sú otvorené. Vnútro vreciek je zo sieťoviny, čo je dobré jednak kvôli zachovaniu nízkej hmotnosti a jednak nezhoršuje priedušnosť. Nenápadným detailom je zapínanie pásu na dva gombíky, pričom druhý je skrytý (viď foto).

Košeľa

Bergans Tafjord shirt je outdoorová košeľa v jasnej svetlomodrej farbe s decentným štvorčekovým vzorom, ktorý celkovému dizajnu nedominuje. Materiálovo ide o kombináciu nylonu (53 %) s polyesterom (47 %). Na ohmat je látka o niečo tuhšia, menej poddajná ako v prípade šortiek a nie je elastická. Je však veľmi ľahká, skladná a nekrčí sa. Po opratí stačí zavesiť na vešiak a po vyschnutí je pripravená na nosenie bez žehlenia. Taktiež dobre schne a je aj celkom dobre odolná voči vetru, čo sa v outdoore hodí. Na druhej strane je zas v nej teplejšie, takže pri vyšších teplotách nie je vhodná.

Strih je anatomicky tvarovaný a v košeľovom žargóne slim-fit. Nie však vypasovaný, to by košeľa nebola pohodlná, lebo nie je elastická. Veľmi pekne sú vypracované detaily – všetky švy sú viacnásobné, v exponovanejších miestach prešité textilnou páskou alebo zdvojenou látkou.

Skúsenosti z používania

Z dvojice produktov som vo väčšej miere využíval krátke nohavice, lebo sa veľmi dobre nosili aj v najväčších horúčavách minulého leta a kombinoval som ich s bežnými letnými termotričkami, ktorých mám plný outdoor-šuplík. Vďaka elastickému materiálu nijako neprekážajú v pohybe ani pri sedení. Okrem aktivít v prírode som ich nosil aj na bežné mestsko-pracovné použitie. Vďaka tmavšej farbe na nich nebolo hneď vidieť každú špinu.

Košeľa sa ukázala vhodná najmä pre použitie v teplom, no veternom počasí. Nad 28 °C to však nešlo, lebo som sa v nej príliš potil aj bez aktivity. Veľmi dobrá však bola v kombinácii s dlhými nohavicami pri teplote okolo 18 °C a miernym vetrom. Oceňujem, ako rýchlo schne a tiež, že sa takmer vôbec nekrčí. Aj po celodennej túre v nej človek vyzerá upravene.

Záver

Bergans Moa shorts a Tafjord shirt sú zaujímavé outdoorové kúsky oblečenia do teplejších dní. Sú kvalitne ušité, s peknými funkčnými aj dizajnovými detailami. Šortky a košeľa spolu pekne ladia, takže v nich prejdete aj cez kritické oko svojej polovičky na prechádzku do mesta či parku a pritom môžete byť v pohodlnom outdoorovom oblečení.