Prístup


  • z Ďubákova (bus) po červenej značke na vrchol Jaseniny za cca 0.40 h,
  • zo Šoltýsky (bus) po NCH Ipeľ a červenej značke cez Ďubákovo na vrchol Jaseniny za cca 1.30 h,
  • z Kokavy-Línie (bus) po NCH Ipeľ a červenej značke cez Šoltýsku a Ďubákovo na vrchol Jaseniny za cca 2.30 h,
  • zo Zlatna (vlak, bus) po žltej značke cez osadu Adamka na vrchol Jaseniny za cca 3.00 h,
  • z Málinca (bus) po červenej značke cez osadu Brložno na vrchol Jaseniny za cca 3.30 h,
  • z Kokavy nad Rimavicou (vlak, bus) po červenej značke cez vrchy Roveň, Diel, Pálenica a Ďubákovo na vrchol Jaseniny za cca 3.50 h.

Objekt


Na vrchole Jaseniny stoja dva objekty. Dominantou je drevená poschodová turistická rozhľadňa, ponúkajúca výhľad smerom na juh do Juhoslovenskej kotliny a na Cerovú vrchovinu. Druhým objektom je drevený turistický prístrešok zrejme z roku 2014 (podľa roku na priečelí). Je jednoduchej konštrukcie, ktorú tvorí drevené sedenie (stôl a dve lavice). Posedenie prekrýva väčšia dvojspádová strecha s asfaltovou krytinou. Strecha dostatočne pretŕča nad pôdorys sedenia, preto by nemal byť väčší problém s úkrytom pri daždi. Podlahu tvorí kamenná drť. Veľký stôl pojme len jedného nocľažníka, ktorý si musí ľahnúť uhlopriečne s vlastnou karimatkou a spacím vakom.

V susedstve besiedky sa nachádza vonkajšie ohnisko (dostatok dreva v okolí), ďalšie drevené lavičky (nevhodné na nocľah) a v lesnom poraste dve pamätné tabule (smer Málinec). Na prípadný nocľah sa dá využiť tiež plošina rozhľadne, len si treba pribaliť celtu, ktorou vytvoríte závetrie vo vzdušnej konštrukcii veže.

Voda


Na vrchole hory sa žiadny prameň nenachádza. Najbližšie pramene (zapnite si vrstvu "Pramene" na TuristickaMapa.sk) sú v okolitých horských samotách v nižších polohách masívu. Dve studničky sú južne pri samote Horná Závada (mimo značiek). Pri červenej značke je prameň v osade Brložno (1 hodinu chôdze juhozápadne od vrchu). Prameň na samote Chladná Studňa neodporúčam, lebo ide o výverové jazierko, z ktorého pije dobytok (potenciálne znečistenie).