Prístup

  • po žltej zo Sološnice – 2,2 km
  • po žltej z Plaveckého Podhradia na Vápennú a z nej po červenej do Sološnickej doliny – 8 km
  • po modrej z Rohožníka do sedla Skalka a z neho po červenej do Sološnickej doliny - 11 km
  • po žltej z Dolian na Nad jarkami, po zelenej na Sklený vrch a z neho po žltej do Sološnickej doliny – 12,4 km
  • po žltej z Častej do Častianskej doliny, ztade po zelenej na Sklený vrch a z neho po žltej do Sološnickej doliny – 13 km

Objekt

Ide o klasický záhradkársky altánok s rozmermi asi 1,5 m x 2 m. Podlaha je drevená. Na nej sú dve lavice s operadlami a malý kovový stolík. Jedna stena altánka je odhora až po zem krytá umelohmotnou stenou, čím je zabránené pršaniu dovnútra z tejto strany. Strecha je kvalitná, pravdepodobne umelohmotná krytina (škridla). Pod strechou z bočných strán sú prekríženými latkami vytvorené dva trojuholníky. Tie síce dažďu nezabránia v preniknutiu dnu, ale dajú sa na ich spodné hrany pripevniť celty alebo pončá.

Hoci altánok nie je priestorovo veľký, podľa mňa sa tu v prípade núdze vyspia piati ľudia. Dvaja na laviciach a traja na zemi. Pre väčšie pohodlie sú potrebné karimatky. Celý altánok je položený na dvoch veľkých hranoloch, takže je kúsok nad zemou a i v prípade dlhšie trvajúceho dažďa, nehrozí mokrá podlaha od zeme.

Okolie

Naľavo od altánka je sedenie so stolom, lavičkou a tromi štvorcami – stoličkami. Sú vytvorené zo štrku, či ako to opísať a asi odolajú aj menej násilným vandalom. Neďaleko je dokonca odpadový kôš z podobného materiálu. Je tu tiež ohnisko a pod stromom v ohrádke kríž. Miesto istotne nie je určené na bivakovanie, ale ak niekoho pri putovaní po Štefánikovej magistrále prekvapí lejak, dá sa tu prespať. Kúsok je to k potoku i do lesa, takže o vodu a drevo nie je núdza.