Prístup

  • 2,7 km od zastávky autobusu v osade Prekážka (miestna časť Trstína) a rovno po lesnej ceste až k chatke;
  • 4,5 km od zastávky vlaku Buková – po červenej smer Mihalinová a za železnicou; vpravo popri potoku Trstenák po lesnej ceste pod Šrenkov vŕšok a potom doprava po lesnej ceste k chatke;
  • 6 km od autobusu v Trstíne smerom na Prekážku a prvou lesnou cestou doľava k prítoku Krupského potoka, popri ňom až na križovatku lesných ciest a potom doprava lesnou cestou k chatke;
  • 4,5 km od smerovníka Mihalinová po žltej smerom na lúky Cerová, tu pokračovať po asfaltke na lesnú cestu popod Šrenkov vŕšok a potom doľava po lesnej ceste k chatke.

Objekt

Drevená chatka s dosť veľkým krytým priestorom pred vchodom a malým krytým priestorom vzadu, ktorý slúži ako dreváreň. Vľavo pred vstupnými dverami je stolík s bandaskou. Čo v nej bolo za tekutinu som neskúmal, ale dá sa použiť, keby ste chceli zbehnúť nabrať si vodu do prítoku Krupského potoka.

Napravo od vstupných dverí je vešiak s dvomi šálkami. Predpokladám, že tu by sa mali odkladať mokré veci, aby nenakvapkalo z nich vnútri. Vstupné dvere sú presklené a bez mreží, čo ma hneď upútalo. Keďže návštevy sú tu vítané, tak to má logiku. Podlaha vnútri je pokrytá linoleom. Okná sú taktiež bez mreží. Uprostred je veľký stôl a okolo neho sedem vyrezávaných stoličiek. Steny sú obložené drevom. Za stolom do "L" sú dve váľandy. Na malom stolíku v rohu je riad, príbory, hrniec, panvica. V druhom rohu sú Peterky. Keďže chatka je v perfektnom stave, istotne ju dokážu vykúriť na „trenírkovú teplotu“ a dá sa na nich aj čo-to uvariť.

Strecha je pokrytá klasickou škridlou bez dier, a teda by nemalo dnu zatekať. V priam ideálnych podmienkach sa tu pohodlne vyspí určite osem ľudí. Na stole je kniha návštev a krátky popis histórie chatky, postavenej v roku 1959 pre potreby lesných robotníčok. V roku 2004 ju obnovili a starajú sa o ňu páni Bílik, Sucháň a Škrabák st. pre potreby milovníkov lesa.

Kúsok od chatky je latrína. V okolitom lese je dostatok dreva a netreba k tomu ani sekeru. Klobúk dole páni pred vami a že je aj po 12-tich rokoch vo vynikajúcom stave, tak aj pred tými, čo sem chodia. Len mi zostáva dúfať, že tak bude aj po zverejnení pre širšiu turistickú verejnosť. Miestni o nej určite vedia.

Voda

V tesnej blízkosti je len bačorina, ale podľa mapy na jednu i druhú stranu sa dá do 700 m zbehnúť k prítokom Krupského potoka. Alebo si nabrať dostatok vody, keď sem pôjdete, lebo vždy sa začína od nejakého potoka stúpať hore.