Poloha

Horáreň sa nachádza na južnom okraji veľkej lúky Maliništia, ktorá leží na západnom svahu rozložitého vrchu Prieľačina. Hrebeň vybiehajúci z Prieľačiny, ležiacej v hlavnom hrebeni, oddeľuje Hôrčanskú a Hrádockú dolinu. Neďaleko lúky prebieha žltá TZT stúpajúca z Hrádockej doliny na červenú hrebeňovku. Od križovatky zvážnic lúka presvitá pomedzi stromami a k horárni je to necelých 200 metrov.

Prístup

  • modrá a žltá z Hrádku, 2.25 h,
  • žltá z hrebeňa pod Prieľačinou, 0.40 h.

Objekt

Horáreň samotná je zanedbaná a podľa stavu pavučín okolo uzamknutých dverí a okeníc sa tu dávno nikto neukázal. Medzi dvomi krídlami budovy je na severozápad orientovaný vchod so zastrešenou predsieňou. Vystupuje sa k nej po niekoľkých schodoch. Má rozmery asi 7 x 2,5 m. Z troch strán sú steny budovy, zo strany schodišťa ju do výšky okolo metra chráni drevené zábradlie. Podlahu tvorí hladký betónový poter. Do priestoru sa pohodlne zloží asi osem osôb. V prípade prudkého dažďa od severu pomôže upevnenie celty alebo igelitu z náveternej strany.

Okolie a voda

Pri horárni je ohnisko, neďaleko drevená latrína. Prameň (v čase mojej návštevy nie veľmi výdatný) sa nachádza pár metrov v lese od severovýchodného cípu lúky, asi 200 m od horárne.

Vzhľadom na kapacitu a prítomnosť vodného zdroja môže byť predsienka alternatívou k búde Medvedica, ktorá leží asi kilometer povyše pri žltej značke.