Program bude pozostávať zo 4 blokov s filmami a prezentáciami od viacerých hostí. Po šiestich rokoch zavíta na festival Peter Hámor. Pred pár mesiacmi v máji vystúpil na Dhaulágirí, svoju štrnástu osemtisícovku, a stal sa tak prvým Slovákom s Korunou Himalájí. Počas festivalu sa predstaví s multimediálnou prezentáciou Himalayadventure s výberom tých najzaujímavejších okamihov a zážitkov zozbieraných v priebehu dvadsiatich expedičných rokov.

Ďalším významným hosťom bude český horolezec Marek Holeček, ktorý tento rok zavŕšil svoje úsilie o prvovýstup na osemtisícovku Gasherbrum I. V slovenskej premiére uvedie svoju prednášku „Satisfaction!“ o genéze nového prvovýstupu alpským štýlom na „Krásnu horu“. Vystúpiť na jej vrchol sa mu podarilo až na piatykrát. K top hosťom festivalu budú patriť aj Ivan Kluvánek a Ivan Lehotský, členovia legendárnej expedície Vysoké Tatry 1955. Išlo o prvý kolektívny zimný prechod hrebeňom našich veľhôr. Obaja hostia prostredníctvom čiernobielych fotografií Vladimíra Koštiala priblížia tento prechod, jeho taktiku, vtedajší výstroj a výzbroj a porozprávajú o okolnostiach zrodu myšlienky tohto podujatia.

V programe festivalu nebudú chýbať ani kvalitné filmy. Z dielne Pavla Barabáša to bude Vábenie výšok, konkrétne jeho prvá časť venovaná Ivanovi Gálfymu, ktorý zanechal výraznú stopu a stal sa priekopníkom slovenského himalájskeho horolezectva. Do prírody pod Tatrami vezme divákov Erik Baláž vo filme Živá rieka o jednej z posledných divokých riek strednej Európy, rieke Belá. Erik predstaví posledný film z trilógie Tajomné Karpaty a bude odpovedať na otázky z obecenstva. V Nitre bude v druhej festivalovej predpremiére predstavený film Viliama Bendíka Kroky na hrane o šiestich ultrabežcoch, ktorí sa rozhodli oživiť autentický príbeh Vrbu a Wetzlera z druhej svetovej vojny. V apríli 1944 utiekli z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, aby svetu podali svedectvo o masívnom vraždení. Rovnako v apríli, ale v r. 2017 bežali ultrabežci po ich stopách 170 km z Osvienčimu do Žiliny s cieľom pripomenúť ich dôležitý čin.

Tradične dostanú v programe festivalu priestor aj ľudia z regiónu – Nitran Martin Kretter odprezentuje, ako sa dá cestovať na vlastnú päsť po Kube a takto priamo spoznávať život miestnych obyvateľov. Vášnivý cykloturista Ján Gažo z Vrábeľ predstaví Tour to home 2017, teda cestu z Paríža do Vrábeľ na bicykli za 15 dní. Diváci splavia aj divoké rieky Ekvádoru, zalietajú si na paraglide na Sibíri, absolvujú najdlhšie lezenie v Alpách, zlyžujú tri vrcholy na Kaukaze a uvidia časozberné video z Česka.

V rámci festivalu sa uskutočnia výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry i tombola. Ďalej „detský piatok“ určený žiakom nitrianskych škôl zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode. Už piatykrát sa uskutoční poznávací výlet na Zobor. Aktuálne s výkladom prírodovedca, inštruktora vysokohorskej turistiky a značkára RNDr. Jána Jahna, PhD. Výlet sa bude konať v prípade priaznivého počasia v nedeľu 5. novembra so začiatkom o 9:15 hod. pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom.

Vstup na festival je vďaka sponzorom voľný. Viac informácii o ňom je možné nájsť na web stránke www.vysokehorynitra.sk a FB stránke www.facebook.com/VysokeHoryNitra.