Krabica

Z krabice nie veľmi podareného dizajnu vyťahujem túto LED čelovku. Okrem nej je v krabici aj trojica batérii AAA Duracell, návod v angličtine aj slovenčine a malý katalóg svietidiel tejto americkej značky. Prítomnosť batérii ma milo prekvapila.

Dizajn a prevedenie

Je to neveľká polopriehľadná škatuľka, v ktorej sú umestnené tri mikrotužkové batérie. Škatuľka je uchytená k elastickému nastaviteľnému popruhu (šírka 26mm) cez praktický kĺbik, ktorý dovoľuje otáčanie v rozsahu 180. Tento rozah nie je plne využiteľný, pretože po otočení o viac ako 90 začne svietiť do očí. V hornej časti je ovládacie tlačítko, ktorého tuhosť zabraňuje jeho náhodnému stlačeniu, napr. v batohu. Nastavuje sa ním jeden z piatich režimov - tri úrovne svietivosti prídu vhod, pretože nie vždy je potrebná plná sila a pri nižšej intenzite aj batérie vydržia viac. Pri čítaní v stane by najvyššia intezita aj tak príliš oslepovala. Už menej užitočné sa mi javia dva druhy blikania (rýchlešie a pomalšie) - že by ako maják v tábore pre zblúdilých kamarátov? Alebo prípadne núdzovo na bike ako zadné svetlo? Neriešim, fíčurka je a výrobca si to môže hrdo dať na krabičku a na web stránku.

V strede modrej škatulky je zpredu umiestnená trojica bielych LED diód. Nie sú vedľa seba (ako v prípade Petzl Tikka), ale do trojuholníka, čo má - podľa výrobcu zabezpečiť priamejší lúč svetla a eliminovať tiene.

Nosenie a dojem

Aurora sa pohodlne nosí, na hlave dobre drží a kĺbik umožnuje optimálne nastavenie pre aktuálnu činnosť. Kĺbik je dotiahnuteľný, stačí použiť krížový skrutkovač menších rozmerov, nehrozí teda strata jeho funkčnosti.

Biele, mierne do modra sfarbené svetlo je typicky LED-kovské - vhodné na pochod, stavbu stanu alebo čítanie, ale na hľadanie kamaráta, čo spadol do žľabu to nie je. Charakter svetla je zhodnotený aj názvom tejto čelovky, aurora borealis = polárna žiara. Najčastešie viditeľná polárna žiara je práve takéhoto sfarbenia.

Dostrel je na úrovni okolo 10-15 metrov, čo je štandardná hodnota.

Problémy

Na internete som našiel upozornenia, že prvé Aurory (z r. 2002) mali detskú chybu v obvodoch - z času na čas sa batérie samé od seba vybili. V súčasnosti predávané kusy tento problém už nemajú, čo môžem potvrdiť. Keby sa ti však náhodou dostal takto defektný kus, v pohode ti ho vymenia systémom kus-za-kus.

Lifetime warranty

Veľmi potešiteľným faktom je celoživotná záruka, ktorá sa vzťahuje na všetko okrem batérii a LED diód. V obchode YakSteam na Záhradníckej ul. v Bratislave tvrdili, že reklamačné konanie so značkou Princeton Tec je vždy bezproblémové a zväčša sa vybavuje systémom kus-za-kus. Raz bol vraj menší problém s reklamáciou čelovky, ktorú majiteľ využíval na potápanie aj keď naň nebola určená. Nakoniec ju aj tak vymenili za funkčný kus.

Záver

Pokiaľ nechodíš dlhodobo po tme v teplotách pod bodom mrazu, nechystáš sa na horolezeckú expedíciu do Himalájii a hľadáš spoľahlivú, ľahkú, nie drahú, energeticky nenáročnú a vodotesnú čelovku, Aurora splní tvoje očakávania. Nezaostáva za ostatnými poprednými výrobcami ako Petzl, Black Diamond alebo Lucido.