Festival HORY A MESTO sa uskutoční od 27. do 31. marca 2019 v nákupnom centre Bory Mall a v kine CINEMAX BORY, v Bratislave.

„Výnimočný film chceme v CINEMAX BORY premietať v IMAX sále, čo bude iste nezabudnuteľný zážitok. Nič lepšie sme si na 20. ročník Hory a mesto nemohli priať,“ hovoria spokojní organizátori, ktorí sa museli popasovať s náročnými procesmi, ktoré premietanie tak exponovaného a úspešného filmu sprevádzajú. „Dokument sa už premietal na niekoľkých festivaloch, v USA mal premiéru koncom septembra 2018 a v svetovej televíznej premiére ho uvedie National Geographic 3. marca 2019,“ doplnil programový riaditeľ festivalu Alan Formánek. Či film získa zlatú sošku Oscara, sa dozvieme už v nedeľu 24. februára.

Film FREE SOLO (USA, 2018, 100 min, r. Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimmy Chin) je príbehom o tom, čo všetko je ľudská bytosť schopná dosiahnuť. Zachytáva Alexa Honnolda, ako sa pripravuje uskutočniť svoj životný sen - zdolať legendárnu cestu Nos na El Capitan v Yosemitoch bez lana, bez istenia. Alex sa tým upisuje jedinej voľbe – medzi dokonalosťou a srmťou. Film je inšpirujúcim portrétom lezca, ktorý ako človek maximálne využil svoj mentálny aj fyzický potenciál a výsledkom je triumf ľudského ducha. Ide o jeden z najväčších športových počinov vôbec. Ústrednú pieseň k filmu zložila hudobná legenda, držiteľ hudobného ocenenia Grammy Tim McGraw, spoločne s Lori McKenna. Vo filme účinkujú aj ďalšie lezecké legendy ako napríklad Alexov spolulezec Tommy Caldwell, ktorý bol hosťom Hory a mesto v roku 2014 a do Bratislavy sa vráti aj tohto roku, aby na festivale osobne uviedol film Dawn Wall.

V roku 2013, keď bol Alex Honnold hosťom festivalu, nemal ani 28 rokov a už vtedy bol lezcom z predných priečok písaných aj nepísaných svetových rebríčkov skalného lezenia. Veľmi skoro sa preslávil ako sólo lezec, písalo sa o ňom ako o mladom, odvážnom, svojskom a nekonvenčnom športovcovi, ktorý je držiteľom niekoľkých svetových rekordov, najmä v rýchlostnom lezení. Venuje sa nielen rýchlostnému, ale aj sólovému lezeniu bez istenia, pre ktoré je nutné extrémne psychické nasadenie. Lezie prevažne veľké steny v Yosemitoch. Hovorieva, že má rád vysoké a dlhé cesty, ktoré sa snaží preliezť za čo najkratší čas. Úspech filmu FREE SOLO Honnoldovu slávu ešte umocnil nielen v lezeckej komunite, ale aj medzi všeobecnou verejnosťou.