Turisti sa na svojom letnom zraze stretli vo východnej časti Volovských vrchov naposledy v roku 1973 na lúkach pod Šivcom (20. zraz). Košickí turisti z KVT Košičan, KT Víkend, v spolupráci s RR – Klubom turistov mesta Košíc a RR Košice-okolie sa to rozhodli napraviť a ponúknuť milovníkom prírody prekrásne zákutia okolia Košíc, najmä Volovských vrchov a Čiernej hory. Záštitu nad vrcholovým letným podujatím slovenských turistov prijal predseda KSK, Ing. Rastislav Trnka.

Sídlom zrazu budú starobylé Košice, ubytovacie zariadenia pre dospelých turistov sú situované v najbližšom okolí historického centra. Prezentácia bude priamo v priestoroch historickej radnice na Hlavnej ulici č. 59.

Pripravujeme celkom 28 peších túr na 12 trasách, v ktorých vám ukážeme to najkrajšie – od majestátnej Kojšovskej hole, kultovej horskej chaty Lajoška a Klátovského meteoritu vo Volovských vrchoch, cez vápencový vyhliadkový vrchol Šivec (Sivec) a Jánošíkovu baštu v Čiernej hore, až po Zámčisko a Skalku medzi údolím Svinky a Hornádu. Nevynecháme ani najbližšie okolie Košíc – vrch Hradová s vyhliadkovou vežou, archeologickým areálom Košického hradu a historickým programom či pekný náučný chodník Vrabčie skaly vychádzajúci priamo zo zastávky MHD v Čermeli a detskú železničku do rekreačného strediska Alpinka.

Nezabudli sme ani na ďalšie perly okolia Košíc – Zádielskú dolinu, Jasov, Medzev či pohraničný vrchol Veľkého Milica s rozhľadňou. Milovníci diaľkových trás môžu zdolať čast Cesty hrdinov SNP v celkovej dĺžke 56 km. Osobitnú kapitolu predstavujú cyrilo-metodské trasy na sviatok sv. Cyrila a Metoda k pútnickému kostolíku sv. Anny a do baníckej obce Poproč.

Pre poznávanie zo sedla bicykla sme pripravili tri cyklotrasy, ktoré v okolí Košíc napíšu krásny trojlístok za históriou Rozhanovskej bitky, krásami Ružínskej priehrady a cyrilo-metodskou tradíciou na sv. Annu a do Jasova.

Oblastný turistický odznak Cassovia bude mať pre obdobie zrazu zjednodušené podmienky plnenia, takže ho bude možné získať počas zrazu prehliadkou mesta a účasťou na zrazových trasách. Pre záujemcov ďalších plnení budú k dispozícii zápočtové cesty, výkonnostný odznak pešej turistiky a pochody pod hlavičkou IVV.

Celý program je zverejnený na stránke zrazu, ktorý budeme postupne dopĺňať o aktuality z trás a kultúrneho programu.

Tešíme sa na stretnutie v Košiciach – gotickej perle východu.