O črtajúcej sa dohode informovala iniciatíva Naše Karpaty, ktorá sa dlhodobo usiluje o zníženie ťažby v lesoch v okolí hlavného mesta. "Dohoda o znížení ťažby je pripravená a veríme, že od budúceho roka sa dočkáme výraznej zmeny v prístupe k bratislavským lesom. Obsahom tejto dohody by malo byť zníženie ťažby dreva v tých najcitlivejších lokalitách o rádovo tisíce kubíkov dreva ročne." Zároveň by sa v týchto lesoch mali aplikovať šetrné spôsoby hospodárskej činnosti, citlivé k prírode aj k rekreačnej infraštruktúre. “To znamená nejazdiť s ťažkými mechanizmami po turistických značených trasách a cyklotrasách, a neťažiť po daždi, aby sa neničila pôda. Zníženie objemu ťažby by malo štátnemu podniku rozviazať ruky a umožniť mu zohľadňovať tieto aspekty, keďže tu nebude tlačený hospodárskym výsledkom,” hovorí Marek Páva z Iniciatívy Naše Karpaty.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo vyjadril potešenie, že sa otvorila cesta, ako Bratislava môže obmedziť ťažbu dreva v okolitých lesoch vo vlastníctve štátu.

Splnomocnenec primátora pre zeleň a životné prostredie Andrej Kovarík považuje dohodu za významný príspevok k zvýšeniu rekreačného potenciálu v lesných porastoch v okolí Bratislavy. Mala by sa schváliť v priebehu tejto zimy. Týka sa všetkej zostávajúcej ťažby v Programe starostlivosti o les pre tento lesný celok, platnom na roky 2016 – 2026.

Výška finančnej kompenzácie bude podľa A. Kovaríka predmetom ďalších dohôd, každý rok sa bude upravovať podľa konkrétneho plánu ťažby zo strany štátneho podniku. Objem ťažby by mal byť znížený asi o polovicu, výpadok tržieb bude financovať hlavné mesto spolu so štátom pravdepodobne po 50%.

Požiadali sme o reakciu aj LESY SR. “Rokovania stále prebiehajú, aktuálne žiadna dohoda uzatvorená nie je,” informoval nás hovorca Pavel Machava.

Lesný celok Bratislava predstavuje približne 4000 ha. Ďalšie lesy s rozlohou 3200 ha v okolí Bratislavy spravuje priamo hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie Mestské lesy v Bratislave. V nich je znížená ťažba o dve tretiny od roku 2014.

Štátna ochrana prírody prostredníctvom Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty pripravuje projekt ochrany na vyhlásenie rezervácie Pramene Vydrice a tiež na rozšírenie prírodnej rezervácie Devínska Kobyla.

Súvisiace články

M. Dobšovič: rekreácia je hlavnou funkciou mestských lesov
Na Devínskej Kobyle zrejme ťažili kvôli financiám