Mala by som napríklad napísať: Bieszczady a bieszczadzký či Bieščady a bieščadský? Rovnakú otázku som dala vedcom z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra a dostala som odpoveď. Možno by ju chceli poznať aj autori, ktorí píšu články o poľských horách.

Najprv ale pár slov o časopise TATRY a pár príkladov z ich prekladov. Bol to časopis, ktorý spoločne vydávali poľský Tatrzański Park Narodowy a Štátne Lesy TANAP-u. Vychádzal od roku 2006 do 2015 raz ročne. Každý článok bol zverejnený v poľštine aj v slovenčine. Témy sa týkali ochrany tatranskej prírody, zaujímavých miest v Tatrách, horskej turistiky či dejín podtatranských obcí. Články prekladali redaktori časopisu, ktorí však nie sú jazykovedci, ale odborníci na prírodu či turistiku. Predpokladám, že toto je príčina tohto "prekladateľského zmätku".

A tak napríklad našu Dolinu Kościelisku preložili do slovenčiny ako Koščeliská dolina, ale Kościeliski Potok ako Kościeliský potok. Zaujímavý je preklad názvy Hala Gąsienicowa. Preložili ju do slovenčiny ako: Gąsienicowá hala, Gasienicowá hala a Gąsienicová hala a odlišné preklady sa vyskytujú v rovnakom čísle časopisu. Polanu Waksmundzku raz preložili ako Waskmundzká poľana a ďalej ako Waskmundská poľana. Kasprowy Wierch je raz Kasprov vrch a v ďalšom článku je Kasprowý vrch.

Keď ide o preklad slovenských geografických názvov do poľštiny, v prípade Tatier sa problémy nevyskytujú, lebo názvy majú poľské ekvivalenty. A tak napríklad slovenský Klin je po poľsky Starorobociański Szczyt, Zadné Meďodoly sú Zadnie Koperszady, Tichá dolina je Dolina Cicha, Štrbské pleso je Szczyrbskie Jezioro a Popradské pleso je Popradzki Staw.

Teda ako by sme mali písať poľské geografické názvy po slovensky? Problém mi vysvetlila PhDr. Katarína Kálmánová z jazykovej poradne JÚĽŠ SAV, čo uvádzam nižšie:

Pri uvádzaní poľských geografických názvov, ktoré nemajú v slovenčine vžitý názov (t. j. exoným), Vám odporúčame postupovať analogicky so zásadami uvádzania slovenských názvov geografických objektov v cudzojazyčných textoch, ktoré si môžete podrobnejšie preštudovať v publikácii Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky - Zásady používania názvov geografických objektov v cudzojazyčnom texte publikácií vydávaných v Slovenskej republike (2012; dostupné na www.skgeodesy.sk).

Keď zásady uvedené v kapitole 5, vychádzajúce z odporúčaní OSN, aplikujeme na uvádzanie poľských názvov v slovenských textoch, neodporúčame vám poľské geografické názvy prekladať ani prispôsobovať slovenskej gramatike (napr. Potok Strążyski, nie Strążyský potok). Názvy, na ktoré ste sa spytovali, treba teda zachovať v pôvodnej poľskej grafickej podobe Dolina Kościeliska, Potok Strążyski, Dolina Gąsienicowa, Potok Waksmundzki. Po slovensky treba uvádzať názvy Beščady (ekvivalent poľského názvu pohoria Bieszczady) a Päť Poľských plies (Dolina Pięciu Stawow Polskich), ktoré v slovenčine fungujú ako exonymá. Existujúce štandardizované vžité názvy nájdete v publikácii Názvy geografických objektov z územia mimo SR dostupné na www.skgeodesy.sk. Keď máme v slovenčine ekvivalent v podobe štandardizovaného vžitého názvu, treba v slovenskom texte používať ten. V turistických sprievodcoch a v podobnej literatúre je však vhodné uvádzať (napr. v zátvorke) aj originálne cudzojazyčné názvy, ktoré sú nevyhnutné na orientáciu v cudzej krajine.

Názov pohoria Beščady vám odporúčame skloňovať ako slovenský geografický názov Karpaty (pomnožné podstatné meno mužského rodu), teda do Beščád, k Beščadom, v Beščadoch. Pripomíname, že cudzie geografické názvy sa skloňujú v slovenčine tak, že v nepriamych pádoch sa pripájajú slovenské pádové prípony (do Doliny Kościeliskej, v Potoku Strążyskom).

Na texte spolupracoval Peter Kalenský