Počas uplynulého veľkonočného víkendu bol v okolí útulne pomerne pokoj. "Teraz sme boli prvýkrát hore," hovorí Marek Šurina. Za víkend bolo v okolí útulne asi 15 ľudí, dodržiavali opatrenia, ktoré chatár vylepil vo forme plagátikov a do priestorov útulne nevstupovali. Predpokladá však, že s postupným oteplením bude turistov pribúdať. Preto bude cez víkend na chate služba, ktorá bude na situáciu dohliadať a zároveň bude môcť turistom ponúknuť občerstvenie. Podmienkou predaja bude rúško a rukavice.

Do priestorov útulne sa za pekného počasia a cez deň nebude vstupovať. S plánovaným nocľahom rovnako nepočítajte. Čo v prípade zlého počasia? "Ak sa niekto bude chcieť ísť prezliecť alebo na päť minút zohriať, bude to možné, ale maximálne dve izolované skupinky, jedna na prízemí, druhá v podkroví. Následne musíme všetko vydezinfikovať." A ak niekoho zastihne noc na hrebeni? Chatár hovorí, v piatok takto prišli dvaja turisti, tak ich nevyhodil, ale dal im len karimatky, žiadne deky či vankúše. Následne priestory vyvetral a vydezinfikoval. Apeluje však na turistov, aby si túru zodpovedne plánovali tak, aby sa za svetla vrátili.

Režim cez víkend

  • na chate bude služba
  • okienkový predaj kávy, čaju, piva či polievky
  • turista musí mať rúško a rukavice
  • nocľah nie je možný, stanovanie je v okolí útulne je teraz najlepšie riešenie.
  • vstup do útulne za pekného počasia nie je možný
  • za zlého počasia možný vstup len jednej osobe alebo skupinke, najviac dvom oddeleným skupinkám, za účelom rýchleho prezlečenia

Režim cez týždeň

  • útulňa sa nezamyká, ostáva otvorená pre núdzové využitie
  • nocľah neplánujte, radšej stanujte v okolí útulne
  • ak sa potrebujete prezliecť, zohriať alebo núdzovo prenocovať, v útulni môžu byť maximálne dve izolované skupiny, jedna na prízemi, druhá v podkroví. Dbajte na dezinfekciu rúk a povrchov. Dezinfekčné prostriedky sú v chate aj na WC.

Aktuálne podmienky

Osadenstvo útulne na svojej facebookovej stránke informuje, že hrebeň v okolí Kráľovej hole je bez snehu, pri schádzaní z Bartkovej do Ždiarskeho sedla sú však stále na chodníku veľké snehové záveje, chodník ďalej veľmi závisí od orientácie ku slnku a závejov ktoré sa vytvorili v zime. V prípade oteplenia by to do dvoch týždňov malo zmiznúť. Severná strana pohoria je oveľa viac zasnežená, takže z Liptovskej Tepličky na Hoľu alebo na Andrejcovú treba rátať so snehom. Juh je takmer úplne bez snehu.

Súvisiace články