Prístup

Rozhľadňa Čerešenka sa nachádza na lúčnom pahorku medzi obcami Čižatice a Chrastné. Turistickou značkou nie je prístup značený, len z obce Čižatice k nej navigujú drevené smerové tabule po účelovej komunikácii, vedúcej do dediny Chrastné.

Dá sa sem dostať aj autom, len si treba dať pozor na nekvalitný asfalt, preto odporúčam odparkovať v jednej či druhej dedine a po asi 15 minútach vyjsť pešo na spomínaný pahorok.

Rozhľadňa

Kamenná stavba ma výšku okolo 12 metrov a nad vchodom ma sklenenú striešku. Tá však neochráni v prípade dažďa. Konštrukciu schodiska tvoria masívne drevené trámy.

Keďže Čerešenka bola postavená pri príležitosti výročia stredovekej bitky, evokuje stredovekú strážnu vežu. Jej bočné výhľadové otvory v tvare kríža zase pripomínajú stratené životy vojakov zúčastnených v bitke. (Poznámka redakcie: pomenovaná je podľa čerešne, ktorá označuje historickú hranicu medzi župami Abov a Šariš a rastie v susedstve veže.)

V jej útrobách sa nachádza informačná tabuľa o výstavbe samotnej rozhľadne, ale aj o Bitke pri Rozhanovciach. Rovnako sú tam fotky z rekonštrukcie bojov aj návštevná kniha.

Výhľad

Rozhľadňa Čerešenka sa nachádza na lúčnom pahorku nad poliami a dedinami, takže poskytuje kruhový výhľad najmä na strednú časť Slanských vrchov, ale aj na východnú časť Volovských vrchov a rovnako je možné zhliadnuť Vysoké Tatry. Návštevník má z Čerešenky na dlani aj časť údolia Torysy.

Na ozrejmenie jednotlivých pohorí a vrchov su na vrcholovej plošine na každej strane pripevnené mapy s ich názvami.

Bitka pri Rozhanovciach

Stredoveká bitka sa na tomto mieste neodohrala náhodou. Jej prvotnou príčinou bol spor východoslovenských veľmožov Omodejovcov s blízkym kráľovským mestom Košice. Rečou modernej terminológie to ale bola proxy vojna medzi uhorským kráľom z nového rodu Anjou, Karolom Róbertom I. a pôvodným uhorským magnátom Matúšom Čákom Trenčianskym, ktorý stál na strane Omodejovcov.