Ministerstvo životného prostredia informovalo, že poslalo spresnené znenie zámeru na sedem príslušných okresných úradov v sídle kraja so žiadosťou o bezodkladné vykonanie ďalších krokov. Po oznámení zámeru na úradných tabuliach okresných úradov i dotknutých obcí a uplynutí zákonnej lehoty ministerstvo dopracuje legislatívny materiál a predloží na rokovanie vlády. Proces by mala ukončiť Vláda SR vyhlásením rezervácie.

Slavomír Held z odboru komunikácie infomormoval, ze ministerstvo chce ukončiť legislatívny proces čo najskôr. "Podstatné je, že predbežná ochrana lokalít bude platiť od zverejnenia zámeru - v najbližšom období." Pralesy sú zatiaľ chránené nepísaným sľubom Lesov SR, že v nich nebudú zasahovať.

„My sme výmeru schválili a teraz je schvaľovací proces u pána ministra pôdohospodárstva Mičovského. Je to iba otázka administratívy. Verím, že už v septembri budú mať tieto vzácne lokality takú ochranu, akú si zaslúžia,“ povedal minister životného prostredia Ján Budaj.

Po vyhlásení rezervácie v tejto podobe bude chránená väčšina pralesov

Na Slovensku prebehlo vymapovanie pralesov v rokoch 2009 – 2015. Ukázalo, že sa u nás zachovalo 10 180 ha pralesov a pralesových zvyškov. Časť z nich je už prísne chránená, približne 7300 hektárov. Z tých, ktoré pred ťažbou chránené nie sú, sa približne 2100 dostalo do návrhu rezervácie Pralesy Slovenska. Približne 750 hektárov ostane nechránených.

Návrh rezervácie vypracovali občianske združenia Prales a WWF. Štátna ochrana prírody ho posunula ministerstvu koncom minulého roka, no dlho sa v procese vyhlasovania rezervácie nič nedialo. Mimovládne organizácie preto spustili petíciu Dajme pralesom 5!, v ktorej žiadajú vládu, aby pralesom zabezpečila 5., najprísnejší stupeň ochrany. Podpísalo ju takmer 31 000 ľudí.

Spokojné sú mimovládky aj Lesy SR

V auguste došlo k finálnej dohode s Lesmi SR, š.p. na vymedzení prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. Marián Jasík z občianskeho združenia Prales je s výsledným návrhom rezervácie v zásade spokojný. Vie si predstaviť, že v niektorých lokalitách by bolo zahrnutých viac porastov, no pro rokovaniach s Lesmi SR sa dospelo k tomuto kompromisnému návrhu.

Riaditeľka WWF Miroslava Plassmann oceňuje, ze po dlhých rokovaniach prišlo k dohode a proces vyhlásenia rezervácie, ktorá zahŕňa naše najvzácnejšie lesy na štátnej pôde, sa pohol ďalej. Všetky strany podľa nej museli urobiť ústupky, no napokon dospeli k dohode, s ktorou sú všetci spokojní.

Generálny riaditeľ Lesov SR Matej Vigoda potvrdil, že s ministerstvom životného prostredia a zostavovateľmi rezervácie dospeli k dohode, respektíve k finalizovaniu a predrokovaniu návrhu. Lesy SR podľa neho v konečnom dôsledku upustili od väčšiny svojich pôvodných pripomienok po dohode a garancii, že nebude ohrozený a obmedzený ďalší prírode blízky manažment okolitých území.

Pohyb v rezervácii len po chodníkoch alebo so sprievodcom

Dohodnutá rozloha rezervácie je 6400 hektárov, z toho niečo vyše 2100 hektárov sú samotné pralesy a zvyšok zachované staré lesy. Tie budú slúžiť pralesom ako nárazníková zóna v prípade, ak sú príliš malé a priamo by susedili s hospodárskym lesom.

Zvyšných približne 750 hektárov nechránených pralesov leží na súkromných pozemkoch alebo ich spravujú iné štátne organizácie – Vojenské lesy a majetky, Štátne lesy TANAP-u alebo Lesopoľnohospodársky majetok Ulič. Väčšina z toho je práve na súkromných pozemkoch a tu bude treba získať súhlas vlastníkov, vypracovať pre každé územie osobitný projekt ochrany a vlastníkom navrhnúť kompenzáciu.

Rezervácia by mala pozostávať zo 76 lokalít. Lokality sa nachádzajú vo všetkých krajoch, rozlohou najviac, 3 200 hektárov, leží v Banskobystrickom kraji.

Ide o naše najvzácnejšie, doteraz nedostatočne chránené lesné ekosystémy. Predmetom ochrany sú prírodné procesy prebiehajúce v lesných biotopoch európskeho a národného významu.

V rezervácii bude platiť režim ako aj v iných rezerváciách, teda pohyb verejnosti bude povolený len po značených turistických chodníkoch, prípadne so sprievodcom.