Pozor, objekt je od roku 2004 nepoužiteľný. Pri plánovaní túr s ním nerátajte!

Pôvodne bol zrubový objekt postavený ako pastierska koliba pre salaš na Červenci. Po zániku pasenia v oblasti slúži opravená a upravená pre všetkých okoloidúcich turistov. Ako útulňa bez stáleho hospodára je jednoducho zariadená a tomu zodpovedá aj súčasný stav, ktorý by potreboval malé opravy. Ale na núdzové prespanie poslúži každému. Pre komfortnejšie založených turistov vrelo odporúčam prespať za vynikajúcu cenu v modernizovanej turistickej Chate pod Náružím. Bufet, voda, WC, teplo, sucho, pohodlie a pohoda sú samozrejmosťou. Od Červeneckej kolibky je chata vzdialená do 3 minút.

V kolibe je murovaná pec. Pre romantické posedenie pri ohníku je pred útulňou upravené ohnisko s drevenými klátmi na sedenie. Kolibka je učupená v SV cípe lúčneho priestranstva horskej poľany Červenec. Z troch strán je cíp poľany chránený pred vetrom vysokou smrekovou horou. Na juh je pohľad z lúčiny otvorený smerom k Nízkym Tatrám.

Útulňa je typická horská stavba zrubovej konštrukcie s nízkym širokým vchodom. Strecha je pokrytá plechom. Po obvode stien sú lavice a nad vchodom je jedna pričňa na spanie. Kapacita koliby je cca 10 miest. Na prenocovanie sú vlastný spacák a karimatka nutnosťou. Kolibka je celoročne otvorená, ale v zime môže byť problém ak vstup zaveje masa snehu. Na SV (cca 50 m od koliby smerom k Chate pod Náružím) vyviera prameň - Mikov jarok, zachytený v drevenej búdke studničky. Blízko útulne stojí aj poľovnícka chata, ktorá susedí s hranicou Národnej prírodnej rezervácie Mních. Rezervácia ochraňuje bralá Mnícha a Sokola s krasovými javmi ako je skalná ihla Mnícha a priepasť Kamenná diera. V lesoch a poľanách sa vyskytuje množstvo vzácnej fauny a flóry. V okolí poľany Červenca sú bohaté turistické možnosti, nádherné výhľady a krásne zákutia Tatier (tu je tip na túru)

Prístup

- Z liptovskej obce Jalovec (bus) po Bobroveckú Vápenicu (žltá značka) za 30 minút.
- Z chatovej osady nad obcou Jalovec – Bobrovecká Vápenica (parkovisko, horský hotel Mních) cez rázcestia Pod Sokolom (modrá) a Nižný Červenec pod Babkami (zelená) za 1.30 h.
- Z hlavného hrebeňa (červená značka) Západných Tatier z vrcholu Sivého vrchu, cez sedlo pod Kopou (Predovratie) a Chatu pod Náružím po zelenej a modrej značke za 1.20 h.
- Z horskej obce Huty (bus) – horáreň pod Bielou skalou po červenej hrebeňovej značke na Sivý za 2.45 h.
- Z oravskej obce Zuberec (bus) po novom chodníku v TANAP-e – žltá značka vedúca svahom doliny Suchého potoka do sedla Pálenica v hlavnom hrebeni (červená). Odtiaľ na Sivý vrch za 5.30 h.

Motorizovaní turisti majú prístup autom po parkovisko pod kalváriou v chatovej oblasti Bobrovecká Vápenica pri ústí Jaloveckej doliny. V chatovej oblasti sa nachádza Bobrovecká kalvária (kaplnka) a nový horský hotel Mních.
Útulňa je prístupná pešo po uvedených turistických značených chodníkoch.
V zime je prístupná po lyžiarskej trase od Bobroveckej Vápenice (na skialpoch, snežniciach i bežkách). Trasa vedie po spevnenej lesnej ceste. Sprevádzajú ju zelené a modré značky od rázcestia Tokariny pri Ústí Jaloveckej doliny. Popod bralá Sokola, cez lesy a krasovú poľanu Červenec až ku kolibe.
V lete môžu k útulni po štrkovej ceste až po Chatu pod Náružím (bufet) vystúpiť cykloturisti po rovnakej trase ako lyžiari.