Poloha a prístup

Objekt prístrešku sa nachádza v blízkosti hlavného hrebeňa Javorníkov, približne jeden kilometer južnejšie, pod vrcholom Malého Javorníka. Stavba je situovaná v sedle medzi ním a vrchom Adamkov, pri turistickom smerovníku Odpočívadlo. Z Malého Javorníka sem vedie modrá značka, ktorá pokračuje až do Považskej Bystrice. Pri opačnom postupe sa na túto značku možno napojiť z Papradna, alebo z Hornej Maríkovej – časť Modlatín, po žltých značkách. Zo strediska Podjavorík je prístupná po neznačkovanej lesnej ceste. Z osady Vlkov sa sem dostaneme po asfaltovej komunikácii, na ktorú sa napája lesná cesta z Ráztoky. Z tejto osady sa k prístrešku dá dostať aj po žltej značke, prechodom cez vrchol Malého Javorníka.

Opis objektu

Táto jednoduchá stavba má rozmery približne 3 x 5 m. Jej konštrukciu tvoria drevené nosné stĺpy, na ktorých spočíva šindľová strecha. Bočných stien tu niet, preto prístrešok neposkytne ochranu proti vetru ani prudkému bočnému dažďu. V nečase treba rátať s celtou alebo PVC fóliou, ktorú treba pripevniť z náveternej strany. Nachádza sa tu mohutný stôl a dve lavice. Iného zariadenia tu niet. Podlahu tvorí udupaná zem. Pri objekte sa nachádza ohnisko.

Možnosti nocľahu

Ako som v úvode spomenul, stavba prístrešku nie je primárne určená na nocľah. No mohutný stôl, dlhý skoro štyri metre a široký asi 80 cm, spoľahlivo poslúži ako pričňa. Vcelku pohodlne sa na ňom vyspia dve osoby. Potrebná je vlastná karimatka a spacák. Ďalšia osoba môže prespať na podlahe, resp. pod stolom.

Voda a okolie

Trvalý vodný zdroj sa tu nenachádza. Jedinou vodou v blízkosti boli občasné potôčiky, ktoré tečú hlavne na jar. Tie nájdeme po trase asfaltovej cesty vedúcej z Vlkova, smerom na osadu Ugrošovci (cykloturistická trasa). Blízke okolie tvorí veľmi pekná prírodná scenéria s výhľadmi. Hádam najväčším lákadlom v okolí je hlavný hrebeň Javorníkov, ktorý poskytuje príjemnú hrebeňovú túru s množstvom výhľadov.