Poloha

Nachádza sa medzi Drietomskou a Chocholnianskou dolinou, mimo značených trás, avšak nájsť ju nie je problém. Je totiž postavená takmer priamo na vrchole kopca Žľab a od lúky medzi Ihriskami a Žľabom (cez ktorú ide červená značka z Drietomy) k nej vedie vyšliapaný chodníček.

Útulňa

Miesto na prenocovanie odhadujem tak pre štyroch ľudí na „posteliach“ z dosiek (pričňa). Podlaha (udupaná hlina) je značne nerovná, takže na nocovanie veľmi vhodná nie je. Útulňa je vybavená veľmi skromne (bez vykurovacieho telesa), nachádza sa v nej vrcholová kniha, pokladnička na príspevky, k užitočnejším veciam patrí pílka na drevo, zvonku je na chate pripevnený teplomer. Prekvapil ma značný neporiadok pod „posteľami“ (pričňou) – plastové fľaše, igelitové vrecká atď.

Okolie

Pred útulňou je lúčka, na ktorej je ohnisko a improvizovaný dvojkríž – je to prerobený drevený stĺp elektrického alebo telefónneho vedenia. Vzhľadom na polohu na vrchole kopca sa nablízku nenachádza nijaký prameň, najbližšia voda, o ktorej viem, je pramienok pri červenej značke kúsok pod sedlom pod Sokolím kameňom (je tam ohnisko), avšak je veľmi slabý a nie je upravený na naberanie vody.

Autori fotografií: Maroš Bátora a Boris Andel