Čo hovorí tradícia o kaplnke na hôrke Háj

Kaplnka na hôrke Háj je druhým sakrálnym objektom pravoslávnej cirkevnej obce v Jarabinej. Jej história je úzko spätá s tzv. „Legnavským monastírom“. Zbierka ruských historikov z roku 1843 hovorí, že uhorský kráľ Karol Róbert v roku 1323 venoval Filipovi Drugetovi ako dar kraj okolo plavečského a ľubovnianskeho zámku. Tam je spomínaný aj Legnavský monastír, ktorý bol postavený z dreva a bol zničený Tatármi. Z tohto monastíra utiekli mnísi do Mníšku nad Popradom a odtiaľ do jarabinských hôr. Piati z nich sa usadili na skale nazývanej „Stenovačka“, pri hôrke Háj. V zime slúžili za stravu a nocľah v obci Jarabina. Jedného dňa po návrate z dediny našli jedného svojho spolubrata mŕtveho pod skalou s knihou v ruke. Pochovali ho na lúčke Háj, kde neskôr postavili „keliu – modlitebňu“. Od vtedy bola táto lúčka v povedomí ľudí vnímaná ako posvätná. V minulosti na túto lúčku tajne zahnal svoje stádo občan Jarabiny Vasiľ Medveckij – Griniv a pri kaplnke zaspal. Mal sen alebo videnie Matky Božej, ktorá mu povedala, aby predal voly a na tomto mieste postavil novú kaplnku. Túto udalosť však zatajil a rozhodol sa predať voly s úmyslom, že si peniaze ponechá pre svoju potrebu, čo sa mu však nepodarilo, pretože voly mu do roka uhynuli. Vtedy sa zdôveril so svojím videním a splnil, o čo bol Matkou Božou žiadaný. Vychoval iný pár volov a po ich predaji postavil na hôrke Háj novú kaplnku. Až do súčasnosti sa v kaplnke odbavujú lokálne odpustové slávnosti na sviatok Zosnutia Presvätej Bohorodičky s posvätením vody v studničke vzdialenej 150 m pod kaplnkou, ktorá je jej súčasťou.
Zdroj: www.pravoverni.sk

Stručná charakteristika objektu

Objekt, ktorý opíšem, nie je síce určený na nocovanie, no jeho konštrukcia umožňuje pohodlné strávenie noci aj väčšej skupine unavených pútnikov. Ide totiž o stavbu prístrešku, ktorý tvorí prístavbu kaplnky. Ten je určený na ochranu väčšieho počtu veriacich v čase bohoslužieb. Preto by som bol veľmi rád, keby tu nocujúci turisti mali na pamäti sakrálny charakter tohto miesta.

Poloha a prístup

Lokalita kaplnky s prístreškom sa nachádza v severozápadnej časti Ľubovnianskej vrchoviny. Je situovaná na malej lúke – hôrke Háj, asi tristo metrov západne pod masívom Čertovej skaly. V jeho tesnej blízkosti vedie trasa modrej značky Jarabina – Jarabinský prielom – sedlo Vabec – Stará Ľubovňa. Z Jarabinej nám sem cesta bude trvať asi hodinu, zo sedla Vabec štyridsať minút a zo Starej Ľubovne dve a pol hodiny. Zo sedem kilometrov vzdialeného vrchu Osly je prístrešok prístupný po žltej značke, pričom zo sedla Vabec treba pokračovať po modrej značke. Úsek prejdete približne za hodinu a štyridsaťpäť minút. Zo známej pútnickej obce Litmanová sa sem dostanete po neznačených cestách asi za hodinu a pol až dve hodiny.

Opis objektu

Jednoduchá stavba má rozmery približne 4 x 6 m. Jej konštrukciu tvoria drevené stĺpy, na ktorých spočíva strecha. Od severu je prístrešok chránený stavbou kaplnky. V nečase treba pripevniť z náveternej strany celtu alebo PVC fóliu. Podlaha je vymurovaná z lomového kameňa. Vzhľadom na charakter stavby tu nečakajte žiadne zariadenie. K pohodlnému prenocovaniu je potrebný vlastný spací vak s karimatkou. Plocha prístrešku pojme päť až sedem nocľažníkov.

Voda a okolie

Vodný zdroj – upravená studnička sa nachádza približne 150 metrov juhozápadne od kaplnky, na trase modrej značky smerom na Jarabinský prielom. Blízke okolie je veľmi malebné. Lesy sa tu striedajú s lúkami, z ktorých sú nezvyčajné pohľady na Vysoké Tatry, Belianske Tatry, Spišskú Maguru a Malé Pieniny. Ten najkrajší je práve z neďalekej Čertovej skaly. V širšom okolí nájdete malú, ale mimoriadne krásnu roklinu Jarabinský prielom. V blízkej Litmanovej okrem pútnického miesta na hore Zvir môžete obdivovať Litmanovské skaly a v Starej Ľubovni zase hrad a skanzen ľudovej architektúry.

Odkazy

Obec Jarabina
Ľubovniansky zámok