Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok nad Muničkou

Pokiaľ sa radi túlate krajinou hlbokých tônistých lesov a voňavých lúk, kde líšky dávajú dobrú noc a tetrovy dobré ráno... Kde za hodinu vyrušíte dve čriedy vysokej, no stretnete nanajvýš pytliaka... Kde civilizáciu pripomenie len občasné vzdialené zarevanie motorovej píly a spasená lúka... Pokiaľ ste dostatočne leniví naťahovať sa so stanom, dostatočne hrdí nespať po privátoch a dostatočne dobrodružní ustlať si nadivoko: blahoželám. Stali ste sa nádejným budúcim obyvateľom chatky, schovanej hlboko uprostred Veporských vrchov. Aspoň na tú jednu noc.

Poloha
Veporské vrchy, medzi Osrblím a chatou pod Hrbom
Nadmorská výška
872 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.74455 ° SŠ
dĺžka: 19.46647 ° VD
» Mapa
Nocľah
1 + 3 osoby vo vlastnom spacáku s podložkou
Prevádzka
celoročná, bez hospodára
Voda
potok pri prístrešku, prameň 30m smerom na Tri Vody,
Cena
-
Kontakt
-
Spojenie
červená z Osrblia - 2:30, červená z Troch Vôd - 1:00, červená z Hrbu - 0:20

Rôznych salašov, poľovníckych chát, búd a posedov sa dá nájsť v tomto pohorí neúrekom. Pridávam jeden zo špendlíkov do mapy, snáď sa niekomu raz bude hodiť.

Poloha a prístup

Chatka je zaujímavá najmä pre turistov, nasledujúcich červenú značku Rudnej magistrály. Jej ucelený prechod je, mimochodom, jedným z mojich turistických snov. Objekt stojí na okraji otvoreného priestranstva pod lesom vedľa križovatky ciest v závere doliny Jeleňovského potoka, ktorá ústi do doliny Osrblianky. Turistické a cykloturistické značenie zdobí priamo stenu prístrešku a tak ho len ťažko miniete. Prístrešok je dostupný:

- z Osrblia uzavretou asfaltovou lesnou cestou za 2:00 – 2:30 h
- od osady Tri Vody (magistrála) rovnakou cestou za 1:00 h, hneď po prechode okolo pamätného miesta SNP – Červenej jamy – muničky.
- po 20-minútovom zostupe od rázcestia pri Chate pod Hrbom

Objekt a jeho okolie

Celodrevený prístrešok krytý šindľovou sedlovou strechou má takmer celú prednú vstupnú stenu otvorenú. Ponúka vnútorný priestor s výmerou približne 3 krát 3 metre, vybavený skromne – úzkymi lavicami na sedenie, pribitými okolo 3 stien. Na rovnej hlinenej podlahe si teda môžu ustlať traja turisti. Každému však isto padne do oka jedno V.I.P. miestečko hore v prednom štíte chatky, dostatočne široké na pohodlné odfukovanie. Izolačná podložka (alebo hoci aj čečina) je nevyhnutnosťou, “podkrovie” je vyložené, celkom nepochopiteľne, guľatinou. Ale je to jediný “flek”, kde by som sa v tomto “medveďove” dokázal vyspať s pocitom akého-takého bezpečia. Zmestí sa tam nanajvýš jedna osoba s výstrojou, no klobásky si radšej ovešajte po stromoch opodiaľ.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pod lavicami bolo možné nájsť zopár polien na ohnisko, ktoré je hneď pred chatkou. Vodu na varenie, či hygienu si môžete načrieť z neďalekého potoka. Výdatný zachytený prameň sa nachádza približne na polceste od Troch vôd. Pivko (fľaškové) stojí polhodinku stúpania pohodlnou zvážnicou na Chatu pod Hrbom. Ďalšie núdzové prístrešky možno nájsť aj práve na Troch vodách i pri smerovníku Munička (viď foto).

Najatraktívnejším turistickým cieľom v bezprostrednom okolí sú akiste andezitové bralá výrazného Hrbu, ktorého vrchol je označovaný za stred Slovenska. Poskytuje široké výhľady na okolité Veporské vrchy, hrebene Nízkych Tatier a Veľkej Fatry, či Kremnické vrchy. Obdivovatelia technických pamiatok určite neobídu najstaršiu vysokú pec na Slovensku na Troch Vodách a nadšenci vojnovej histórie sa môžu prejsť po miestach, kde počas povstania stála továreň na výrobu náloží a mín, začlenená do partizánskej brigády. A milovníka prírody tento kraj jednoducho a navždy chytí za srdce.

Fotogaléria k článku

Najnovšie