Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Powerball

Powerball je posilňovacia hračka, ktorá pracuje na mechanickom princípe rotujúceho gyroskopu. Je veľká približne ako tenisová loptička a je možné ju použiť pre posilňovanie ruky, zápästia, predlaktia, či prstov. Taktiež môže v niektorých prípadoch slúžiť ako vhodná pomôcka pre rehabilitáciu.

Výrobca
RPM Sports
Model
NSD Powerball Signature Pro
Typ
posilňovací gyroskop
Hmotnosť
278 g
Páči sa mi
možnosti samostatného posilňovania rôznych svalov ruky, zábavné využitie fyzikálnych princípov mechaniky rotujúceho telesa, kontrola tréningu
Nepáči sa mi
svetielkujúce LED diódy považujem za zbytočnosť, hrozba pomerne silného preťaženia ruky (ak si používateľ nedá pozor)
Ostatné info
hodnotenie je iba celkové, pretože tento produkt sa vymyká štandardne testovaným a jednotlivé katgórie hodnotenia nie sú preto hodnotiteľné
Infocena
49.76 €
Hodnotenie
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 74 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
powerballs.sk$ret

Ako funguje

Otočný gyroskop je takmer kompletne zapuzdrený v priehľadnej plastovej guli. Len zo spodnej časti rotor vytŕča, aby ho bolo možné pomocou šnúrky naštartovať. Potrebuje totiž určitú kritickú uhlovú rýchlosť, aby bola možná ďalšia akcelerácia krúživým pohybom zápästia. Rotor tvorí plastový obal, v ktorom je vsadený masívny a ťažký oceľový prstenec – zotrvačník. Vďaka jeho hmotnosti je gyroskopická sila dostatočná, aby zariadenie mohlo fungovať.

Na os otáčania rotora je pripevnený plastový prstenec, ktorý s miernou vôľou sedí v žliabku rovníkovej línie plastovej obalovej gule. Vďaka tejto konštrukcii sa môže rotor voľne otáčať aj okolo sekundárnej osi, ktorá je kolmá na primárnu. Pri aplikácií externej sily sa oska rotora pritlačí na jednej strane na horný a na druhej o dolný okraj žliabku. Gyroskop odpovie vďaka treniu osky o žliabok rotáciou v sekundárnej osi, ktorá spôsobí zvýšenie rýchlosti v primárnej osi. Frekvencia otáčania v sekundárnej osi je približne 1/60 [1] frekvencie v primárnej osi – pre 250Hz Powerball je to cca 4,2Hz. Silu, ktorá spôsobuje roztáčanie gyroskopu, vytvárame krúživým, postupne zrýchľujúcim pohybom zápästia. Čím rýchlejšie sa gyroskop pohybuje, tým väčšou gyroskopickou silou pôsobí proti pohybu ruky a tým umožňuje posilňovanie.

Posilňovanie a rehabilitácia

Pomocou Powerballu je možné posilňovať väčšinu svalov ruky – od sily prstov, cez horné a dolné svaly predlaktia, až po paže. Práve posilňovaný sval závisí od polohy ruky a smeru otáčania zápästia. Napríklad: pri vyrovnanom lakti pravej ruky a otáčaním zápästia v smere hodinových ručičiek posilňujeme dolné svalstvo predlaktia, pri opačnom pohybe zápästia zas horné. Na ľavej ruke je to potom opačne. Tieto dva cviky považujem za najprínosnejšie, ostatné sú skôr doplnkové – celý zoznam cvikov je možné násjť na pribalenom DVD nosiči.

Podľa dostupných zdrojov je možné použiť Powerball aj na rehabilitačné účely, najmä po zlomeninách, kedy treba do ruky opäť získať silu a stabilizovať kĺby. Rovnako môže byť Powerball dobrý na precvičovanie motoriky zápästí oboch rúk – najmä nedominantná ruka sa chvíľu potrápi, kým zvládne všetky rotácie tak, aby dokázala Powerball nielen udržať v chode, ale si aj zaposilňovala. Niektorí odborníci však Powerball neodporúčajú pri liečení syndrómu karpálneho tunelu, jeho účinky by podľa nich mohli byť kontraproduktívne. V prípade použitia pri rehabilitácii je vhodné preto konzultovať použitie s lekárom alebo fyzioterapeutom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Model Signature Pro

Na testovanie som mal k dispozícii model Signature Pro, ktorý patrí medzi tie drahšie. Od základného modelu sa líši displejom s množstvom funkcii – celkový súčet za cvičenie, aktuálne otáčky, maximálne dosiahnuté otáčky, súčet otáčok za 30 resp. 60 sekundové cvičenie. Vďaka týmto funkciám je možné sledovať vývoj svojho výkonu a taktiež dávkovať si tréning podľa plánu. Druhou vychytávkou tohto modelu sú svetieľkujúce LED diódy – energiu pre ne vytvárajú dve cievky, ktoré rotujú spolu so zotrvačníkom v poli staticky umiestneného magnetu (viď obr. č.7).

Dojmy z používania

Počas takmer dvojmesačného testovania som si Powerball celkom obľúbil. Je to celkom príjemná hračka a zvykol som si s ňou cvičiť večer pred spaním. Počas dňa to radšej nerobím, pretože mám tendenciu skúšať rôzne záťaže a po polhodinovou cvičení by som už s preťaženými rukami pri počítači príliš veľa neurobil. Najviac sa mi Powerball osvečil pre cvičenie horných a dolných svalov predlaktia. Tie sú dôležité najmä pri lezení a squashi, ktorým sa rekreačne venujem. Pred tým som používal gumený torus (gumené stláčatko pripomínajúce malú pneumatiku), bola to však nuda a ťažko som dosahoval pravidelnosť cvičení.

Rekordy a súťaže

V zahraničí sa okolo Powerballu vytvorila celkom slušná bublinka – organizujú sa súťaže, riešia sa svetové rekordy, atď. Aktuálny svetový rekord drží grék Akis Kritsinelis, ktorý dosiahol s Powerballom až 16695 otáčok za minútu. Viac infomácií je obsahuje stránka Powerball Scoreboard.

Záver

NSD Powerball je zaujímavou hračkou pre posilňovanie predlaktia a ďalších svalov ruky. Cvičenia si treba dobre dávkovať, aby nedošlo k preťaženiu a použitie pri zdravotných problémoch treba konzultovať s odborníkmi. Aj keď pravdepodobne neprepadnete honbe za svetovým rekordom, môže vám Powerball pomôcť pri silovom tréningu pre lezenie alebo iný šport, v ktorom je dôležitá sila predlaktia.

Video

_______
Poznámky:
[1] vzťah frekvencie otáčania primárnej a sekundárnej osi
priemer otáčania prstenca = cca 60mm = a
priemer osky = cca 1mm = b
=> pomer frekvencií = a/b = 1/60

Odborné konzultácie:
Juraj Zopp

Použité zdroje:
Ezine @rticles
Wikipedia.org
iDnes.cz

Fotogaléria k článku

Najnovšie