Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Craft ProZero Extrem

V uplynulých dňoch som mal možnosť testovať celoročné funkčné prádlo z dielne švédskeho Craftu. Išlo o tričko s dlhým rukávom a so zipsom, ktoré je určené najmä pre aktivity s väčšou fyzickou záťažou. Craft ProZero Extrem zvíťazilo v niekoľkých európskych testoch funkčnej bielizne, nuž som sa chcel aj ja na vlastnej koži presvedčiť, čo dokáže.

Výrobca
Craft
Model
Pro Zero Extrem
Materiály
Polyester
Páči sa mi
strih, design, jemné na dotyk, nízka hmotnosť, antibakteriálna úprava
Nepáči sa mi
zatrhávanie materiálu, chýba otvor na palec
Infocena
52.78 €
Hodnotenie
- cena: 6 z 10
- hmotnosť: 10 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 9 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 10 z 10
- multifunkčnosť: 10 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 93 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Vzhľad a použitý materiál

Polyesterový úplet v sebe skrýva dva typy vlákna, ktoré by mali zaručiť čo najvyšší pocitový komfort a to najmä pri zvýšenej fyzickej záťaži. Na vnútornej strane prichádza do priameho styku s pokožkou šesťkanálové vlákno CoolMax Extreme Hexachannel. Toto vlákno má na starosti odvod potu a tepla z pokožky na povrch tkaniny. Na vonkajšej strane je duté vlákono Thermolite, ktoré vo svojich "priestoroch" udržuje teplo pri zníženej fyzickej aktivite. Zaujímavosťou tohto prádla je technológia CoolMax Fresh FX. Funguje na báze iontov striebra zabudovaných do tkaniny, ktoré sa počas celej životnosti výrobku postupne uvolňujú a zabraňujú tak množeniu mikroorganizmov vo vnútri tkaniny. V praxi to znamená aj obmedzeniu zápachu, ktorý určite všetci používatelia funkčnej bielizne poznajú.

Vzhľadovo tričko navzdory svojmu nekomplikovanému designu pôsobí veľmi moderne. Tento fakt určite zdôrazňujú aj farebné prevedenia, v ktorých sa vyrába. Ja som testoval model svetlozelenej výraznej farby (viď. foto), ale vyrába sa napríklad aj v červenom a čiernom prevedení. Ploché švy sú iba na rukávoch, zvyšok prádla je bez švov. Kontrastnou farbou je zvýraznený iba jeden, čo pôsobí na pohľad veľmi zaujímavo a netradične.

Prvé dojmy

Na prvý dotyk ma materiál trička svojou hebkosťou prekvapil. Ja viem, znie to ako fráza, ale skutočne – vnútorná, ako aj vonkajšia strana pôsobí na dotyk veľmi jemne a na tele prakticky ani nepocítite, že niečo máte oblečené. Tento pocit umocňuje aj nízka hmotnosť.

Strih je anatomický, veľmi dobre sadne na telo a materiál je takisto dostatočne elastický, aby sa prispôsobil telesným krivkám. Predĺžená chrbtová časť je kvôli ochrane krížovej chrbtice už dnes samozrejmosťou. Nielen pri testovanom tričku, ale pri každom dobrom funkčnom prádle. Okamžite som si všimol aj netradičnú polohu zipsu pri tomto rolákovom vyhotovení trička. Nenachádza sa v strede pod bradou, ale je posunutý na stranu (viď. foto). Nejde iba o dizajnový prvok, ale súčasť systému obliekania, ktorý Craft nazýva System 1-2-3. Každá vrstva Craft oblečenia má v tomto systéme (okrem iného) zips v oblasti krku na inom mieste. Má sa tak zamedziť, aby (niekedy až) tri zapnuté zipsy prehnane tlačili na ohryzok krku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V teréne

Rada ProZero Extrem je podľa výrobcu svojou konštrukciou určená najmä na intenzívny pohyb alebo na pohyb, pri ktorom sa intenzita záťaže mení. Tomu som prispôsobil aj môj test, aby som vlastnosti odskúšal v plnom rozsahu. Tričko som podrobil testu pri dlhších behoch (väčšinou do kopca), skialpinistických túrach, tréningoch na bežkách (Biela Stopa sa blíži), na biku, ale aj pri bežnej turistike a rýchlejšej chôdzi po meste. Tričko som rozhodne nešetril.

V prvom rade musím povedať, že pri všetkých vykonávaných činnostiach sa tričko skvele prispôsobilo svojim strihom tvaru tela. Tento fakt vnímam ako základ pri každej prvej vrstve. V rámci rýchlej chôdze, resp. bežnej turistiky, výrazne napomáha udržiavať príjemnú telesnú klímu. To znamená, že za nepriaznivých poveternostných podmienok (chlad, sneženie, vietor) mi spočiatku síce bolo chladno, ale po tom čo som sa zahrial, mi už bolo pocitovo veľmi príjemne a to aj pri dlhšej pohybovej nečinnosti, či pri prechode z tepla do chladného prostredia.

Počas intenzívnejšieho pohybu (beh, bežky či skialp) tričko absolútne nebránilo v pohybe, avšak pri dlhšej nečinnosti sa pocit chladu dostavil, hlavne vplyvom vetra. Bolo sa treba začať hýbať alebo prezliecť. Toto však považujem za úplne normálny jav a od žiadneho funkčného prádla neočakávam zázraky. Pokiaľ som sa začal opäť pohybovať, chladno mi prestalo byť veľmi rýchlo a pocitová teplota sa znovu dostala do normálu. Počas chladnejších dní oceňujem aj modelové prevedenie so zipsom, pretože umožňuje zapínanie vyššie ku krku. Počas použitia, najmä na bicykli, by som privítal na rukávoch otvor na palec. Aj keď rukávy sú mi na dĺžku akurát, pri niektorých pohyboch sa mi samovoľne vyhrnuli. Keďže ide vyslovene o model funkčného trička, ktoré je určené najmä na intenzívny šport, myslím, že umiestnenie otvoru na palec na rukávoch by bol prínosom.

Dôležitý a celkom prekvapujúci bol pre mňa aj test antibakteriálnej úpravy (CoolMax Fresh FX). Z vlasnej praxe mám overené, že funkčné prádlo bez takejto úpravy začína páchnuť už po 2 dňoch. Pri testovanom tričku sa mierny zápach, prakticky iba v podpazuší, dostavil asi po 4-5 dňoch intenzívneho používania a rovnako tomu bolo aj po vypraní. To znamená, že v prípade nutnosti a bez toho, aby človek svojou "arómou" výrazne obťažoval okolie, by sa tričko bez vyprania dalo používať aj týždeň. Som zvedavý, ako dlho vydrží táto úprava, pretože ionty striebra sa zvyknú časom "vyprať".

Naozaj velmi jemná povrchová úprava trička má aj drobnú nevýhodu. Ide najmä o estetický problém, ktorý celkovej funkčnosti prakticky nezamedzuje. Ide o zatrhávanie – t.j. vyťahovanie nitiek z úpletu pri kontakte s drsnejším predmetom. Tento jav som zaznamenal pomerne skoro po tom, ako som tričko začal nosiť. Myslím si však, že komfort nosenia je pre mňa v konečnom dôsledku dôležitejší ako zopár vytiahnutých nitiek.

Záver

Na záver musím skonštatovať, že testovaný model Craft ProZero Extrem je skutočne moderné a aj designovo veľmi vydarené funkčné prádlo. Skvele sa prispôsobí na telo, absolútne neobmedzuje v pohybe a veľmi rýchlo schne. Antibakteriálnu úpravu CoolMax Fresh Fx určite ocenia všetci a to najmä pri dlhodobejšom pobyte v prírode. Myslím si, že použitie takejto úpravy by sa malo stať samozrejmosťou pri funkčnom prádle vyvinutom na účely vysokej fyzickej aktivity. Aj keď cenovo je tento model od Craftu "situovaný" skôr vyššie, svojou funkčnosťou investíciu užívateľovi rozhodne vráti.

Fotogaléria k článku

Najnovšie