Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Svet Trascau - Jaskyňa Huda lui Papară

Cestu po západnej Transylvánii som absolvoval s partiou ľudí z košického fotoklubu Nova. Plánovali sme podniknúť viacdenné putovanie s fotografovaním, k čomu sme zvolili formu prepravy autami a náš zámer nám nakoniec aj celkom pekne vyšiel. V dvojdielnom článku opíšem niektoré najzaujímavejšie lokality a túry.

Pohorie Trascau (Munţii Trascăului) - Jaskyňa Huda lui Papară

Po celodennom fotení v jednej horskej dedinke sme sa unavení a spotení dotrmácali na koniec dedinky Sălciua (neďaleko odtiaľ je jaskyňa Huda lui Papară, pri ktorej je aj kláštor). Nachádzame si lúku na kraji dediny a rozkladáme táborisko. Ale ešte pred tým sa vydávame podvečerný výlet k vodopádom Şipote. Cesta po značke je dosť zle vyznačená a trafiť k vodopádom na prvý pokus je ťažké. Po chvíli ich však nájdeme a odmenou nám je zaslúžený kúpeľ. Voda je lahodne ľadová. Ako správni fotografi presviedčame dámy, aby zapózovali pod vodopádmi (pre pekné a slušné akty), sme však neúspešní...

Sălciua – Huda lui Papară – Vănatarile Ponorului - Sălciua

Ráno sa vezieme na koniec údolia ku kláštoru. Pod nami hučí divoká rieka. Nechce sa nám veriť, že sme skutočne na konci údolia a že táto rieka vyteká priamo z hory. Po chvíľke chôdze a prechode cez „podarený“ lanový most sa o tom na vlastné oči presviedčame.

Pred nami sa otvára veľký portál jaskyne, z ktorej vyteká rieka. Portál a aj chodba, ktorá pokračuje ďalej, je vysoký asi 20 - 30 m a široký 5 - 10m. Vysoko nad nami lieta plno lastovičiek, ktorým sa tu očividne páči. Pri portáli samozrejme nekončíme, a chceme sa pozrieť aj dovnútra. Kedysi to umožňoval systém mostov a drevených schodov, ktorý viedol dobrých 50m do jaskyne. To je však už minulosť a po mostíkoch tu sú len staré koľaje, ktoré ich podopierali. Tie využívame, a brodením rieky a rúčkovaním nad hlbokými miestami sa dostávame ku kaskádam v jaskyni. Vďaka veľkému vstupu do jaskyne je tu svetla stále dosť. Vody je však veľa a terén príliš klzký, takže pri kaskádach náš výlet končí. (Pri menšom stave vody sa jaskyňa dá prejsť z jedného konca na druhý takmer bez brodenia, čo je zhruba 1 km. To ale nikomu neodporúčam. My sme mali v skupine jaskyniara, ktorý túto jaskyňu už prešiel, jediná škoda bola práve veľká voda, ktorá nám to znemožnila.)

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Jaskynné dobrodružstvo máme za sebou, teraz sa chceme dostať na druhú stranu kopca, na miesto, kde táto rieka vteká do jaskyne. Vzdušnou čiarou je to len 1 km s prevýšením cca 250m.

Prechádzame popri chate rumunských speleológov a stúpame do kopca bukovým lesom. Všade okolo nás je krasové územie a všetko tu nápadne pripomína naše planiny Slovenského krasu. Z lesa vychádzame na pasienky, ktoré pokrývajú časť vrcholu kopca, pod ktorým je jaskyňa. Hore je to však o niečom inom. Krajina okolo je neskutočná a my tu fotíme asi hodinu. Roztrúsené drevené hospodárske domčeky s typicky vysokými strechami zo sena, pasienky, lúky a lesy. Pohorie Trascau má jednoducho svoje čaro...

Informačná tabuľa v sedle nás prehľadne a dvojjazyčne informuje o turistických zaujímavostiach okolitých hôr.
Tým istým chodníkom prichádza starší pán a z jedného domčeku vypúšťa na pašu dve kravy. S pastierom sa púšťame do reči a zároveň ho prosíme o niekoľko portrétov.

Dole na druhej strane kopca je miesto, kde sa stretajú tri údolia. Z údolí pritekajú riečky Valea Seacă, Valea Ponorului a Valea Poienii a všetky tri sa naraz strácajú v temnote južného portálu jaskyne.

Po pasienkoch sa presúvame k tomuto slepému zakončeniu údolí, postupujeme po modrej značke krížového tvaru. Slepé údolie vytvára veľký amfiteáter, na spodku ktorého je obrovský južný vchod do jaskyne Huda liu Papara. Jedna z riečok padá zo skalnej rokliny cez skalný prah a vytvára tak pekný 20 metrový vodopád. Naproti vodopádu stojí drevená plošina – vyhliadka (z informačnej tabule sa dozvedáme, že ju postavili z fondov Európskej únie).
Tu sa naša krátka fotografická túra končí a späť sa vraciame po tej istej ceste. To je najväčšia nevýhoda presunu autami, vždy sa k autu musíte vrátiť.

Ďalší deň máme v pláne prejsť Rimetským kaňonom do dedinky Cheia. Keby sme nešli autami, pokračovali by sme pešo odtiaľ, čo by mohla byť pekná dvojdňová túra s nocovaním v horách.

Nejaké informácie a videá nájdete aj na stránke www.vhtrek.com

Fakty

Pohorie: Rumunsko - Apuseni - Trascau
Nadmorská výška cca 500 – 1300 m n.m.
Náročnosť: 1
Počet dní: 2
Nocovanie: Stan, turistická ubytovňa
Voda: vodu naberajte len z prameňov, ktoré nevytekajú z jaskýň a sú jasne upravené
Mapa: Munţii Trascăului (Torockói-hegység) vydavateľstvo Dimap 1:50 000
Doprava: vlastné auto

Pokračovanie vyjde na budúci týždeň.

Fotogaléria k článku

Najnovšie